Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mittenkandidaten Emmanuel Macron fick flest röster vid söndagens franska presidentval med ett stöd på närmare 24 procent. Partiledaren för högerextrema Front National, Marine Le Pen hamnade ett par procentenheter bakom honom. De två samlade flest röster och gör nu upp om presidentposten i den andra valomgången 7 maj.

Det innebär en förändring i fransk politik. Det är första gången som inget av de traditionellt största partierna, Republikanerna och Socialistpartiet, går vidare till en andra omgång.

François Fillon, från det konservativa republikanska partiet, fick 19,94 procent, tätt följd av vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som samlade ett stöd på 19,62 procent. Socialistpartiet och deras kandidat Benoît Hamon samlade endast ett väljarstöd på 6,35 procent.

Marine Le Pen betraktar valresultatet som en stor framgång.
– Detta resultat är historiskt, det första steget har nu tagits. Det är dags att befria det franska folket från en arrogant elit, sa hon vid sin valvaka rapporterar Aftonbladet. Men mycket tyder på att det kan bli svårt för henne att nå den eftertraktade presidentposten.

När valresultatet stod klart gick François Fillon ut och uppmanande sin väljare att i den andra valomgången rösta på Emmanuel Macron. Under söndagskvällen släppte Ipsos en opinionsundersökning där 62 procent av väljarna uppgav att de tänkte rösta på Macron i den andra omgången. Motsvarande siffra för Marine Le Pen var 38 procent, rapporterar Aftonbladet.

Efter att det stod klart att Marine Le Pens och Emmanuel Macron gått vidare till andra omgången gick hundratals vänsteraktivister och antifascister ut och protesterade, rapporterar The Telegraph. Protesterna följdes av oroligheter och sammandrabbning med polis. Demonstranterna skanderade "Nej till Marine och nej Macron!"