Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En man i 60-års åldern sparkades ned av nazister i centrala Åkersberga i Stockholms län. Aktivister i Svenska motståndsrörelsen slog ned mannen och fortsatte att sparka honom när han låg på marken. Mannen hade protesterat mot de budskap som Svenska motståndsrören spred på platsen. Flera vittnen såg misshandeln, som även ska ha filmats. Polisen uppger till Expo Idag att utredningsläget ser bra ut och de räknar med att kunna hämta flera personer till förhör. I nuläget finns dock ingen misstänkt för dådet.

Svenska motståndsrörelsen har kommenterat attacken och hyllar aktivisterna som var inblandade i misshandeln. Enligt organisationen rörde det sig om "självförsvar" och misshandeln beskrivs som en "strikt tillrättavisning". Aktionen beskrivs dessutom som lyckad.

Att Svenska motståndsrörelsen på sina aktioner misshandlar förbipasserande som motsätter sig nazism hör inte till ovanligheterna. Bara de senaste åren har Svenska motståndsrörelsen varit inblandade i flera våldsdrabbningar i samband med att de spridit propaganda. Förra året i april utbröt våldsamheter i Stockholm. I juli utbröt handgemäng i Söderköping. Flera nazister har även dömts efter en våldsam aktion i samband med propagandaspridning i Umeå 2013.

Förutom våld i samband med med att aktivister i Svenska motståndsrörelsen sprider propaganda genomför även Svenska motståndsrörelsen organiserade attacker mot personer eller organisationer som betraktas som politiska motståndare. Nyligen dömdes flera aktivister för attacken 2013 mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Svenska motståndsrörelsen premierar politiskt våld. Organisationen har ett "poängsystem" för sina medlemmar. Aktivister får poäng för att delta på interna möten och tillställningar. Interna dokument från Svenska motståndsrörelsen visar att något som värdesätts högt i organisationen är att sitta anhållen. Det ger 40 poäng per dygn man är frihetsberövad. Det kan jämföras med att delta på en aktion som ger sex poäng per timme.