Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Han har avsagt sig alla uppdrag och har lovat oss att inte vara politiskt aktiv på arbetsplatsen. Därmed nöjer vi oss, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A. Borg till Expo.

Enligt Björn A. Borg kom Jörgen Kromanns politiska hemvist som en överraskning för hans arbetskamrater. Kromann uppger själv att han under 1970-talet var aktiv i FNL-rörelsen. I slutet av 1990-talet var han ordförande för det KPMLr-inspirerade nätverket Enhetsinitiativet i nordvästra Skåne. Han var bland annat en av nätverkets talare på första maj i Helsingborg.

Den 11 oktober i år var han istället talare för Nationaldemokraternas demonstration i Helsingborg. Han bär nu också titeln ordförande för partiets Syddistrikt liksom för avdelningen i Klippan.

- Han verkar ha gjort en djävla saltomortal. Han har betecknats som röd tidigare, men nu har hans bruna kant kommit fram, säger Björn A. Borg.

Jörgen Kromann själv säger till Expo att han har viss förståelse för sitt fackförbunds beslut.

- Jag hade ändå tänkt lämna mina uppdrag till årsmötet och jag kan ha viss förståelse för att mitt lokala fack tar åt sig av beskyllningarna även om jag tycker att de är ogrundade.

Ämnen i artikeln