Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under söndagen anordnade Nationaldemokraterna en manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm. Samlingen var ett led i partiets kampanj för partiorganet Nationell Idag. I brist på egna partifunktionärer tog Nationaldemokraterna, som brukligt under den senaste tiden, hjälp av aktivister från det nazistiska nätverket Fria nationalister Stockholm.

Hedrade minnet av Förintelsen

För den som några veckor tidigare, närmare bestämt den 27 januari, deltog på kommunfullmäktiges sammanträde i Södertälje måste Nationaldemokraternas val av sällskap ha framstått som högst motsägelsefullt. Under mötet reste sig samtliga ledamöter för att under en tyst minut hedra minnet av Förintelsens offer. Marc Abramsson var en av dem.

Dubbelmoral

Marc Abramssons ogenerade dubbelmoral kan vara kostsam. För hans politiska motståndare i Södertälje kommun ger det ännu ett argument mot partiets inkonsekvens. Det kan Marc och hans partikamrater med största sannolikhet leva med. Frågan är om de har råd med den reaktion som kan uppstå när det står klart för de så kallade Fria nationalisterna vad Marc Abramsson sysslar med i Södertäljes kommunfullmäktige. För dem borde Marc Abramssons tysta minut i rimlighetens namn ses som ett svek.

Riskerar kris

Nationaldemokraternas dubbelmoral har satt käppar i hjulen för partiet flera gånger tidigare. När partiet föreslog till Haninge kommun att rikta fokus mot den ökade antisemitismen slog delar av medlemskåren bakut och lämnade partiet. Att syftet med förslaget var att uppmärksamma muslimers antisemitism och därmed stärka partiets antiislamska profil blidkade inte de uppretade medlemmarna. De hade betraktat Nationaldemokraterna som ett parti där antisemitismen inte sågs som ett problem.

Det kanske allvarligaste slaget mot partiets trovärdighet kom när partiorganisatören Tor Paulsson anmäldes för att ha misshandlat sin sambo. De två hade tidigare poserat tillsammans på partiets valaffischer för att stärka partiets familjevänliga profil. I och med misshandeln blev affischerna med idylliska motiven snarare en påminnelse om att partiet inte lever som det lär.

Nu återstår alltså att se om Nationaldemokraternas dubbelmoral återigen kan leda till en kris i partiet.