Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen kliver ut på gator och torg för att driva valrörelse fick vi under slutet av förra veckan en påminnelse om vad de sysslar med när de inte försöker locka väljare.

En 48-årig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen misstänks för att ha planerat mord. När polisen grep mannen i hans bostad klev de in i ett hem rustat för krig. Där fanns bland annat en provskjuten och fungerande lönnmordsväska, en isärplockad revolver, egengjorda måltavlor och delar för att kunna bygga ett eget så kallat rörvapen. På en hårddisk hittade polisen information om två lokala journalister som de misstänker att mannen sammanställt.

Delar till ett så kallat rörvapen.
Delar till ett så kallat rörvapen. Enligt säkerhetspolisen har NMR-aktivister systematiskt försökt skaffa sig illegala hemmagjorda vapen. Foto: Polisen

Mannens advokat säger till SVT att den misstänkte NMR-aktivisten medverkar fullt ut i polisens undersökning och att han har rimliga förklaringar till beslagen i hans hem.

Vad än rätten till slut kommer fram till så är vapnen i mannens hem svåra att förklara bort. En genomgång av förundersökningen ger bilden av en man med ett fanatiskt intresse för nazism och vapen. Och som dessutom tagit sig tid att kartlägga journalister.

Oroväckande fynd

Terrorexperten Magnus Ranstorp beskriver materialet i förundersökningen som ett tecken på att Nordiska motståndsrörelse blir allt våldsammare.

Med tanke på att det i förundersökningen finns en rapport från Säkerhetspolisen som visar att NMR-aktivister systematiskt bygger illegala vapen, så är det kanske första tanken.

Men i själva verket tyder åtalet egentligen bara på att nazisterna gör det de alltid har gjort. Och det är det verkligt olyckliga i den här historien. 

En nazistisk dygd att samla på sig vapen

Att kartlägga politiska motståndare, där de räknar in journalister, är en del av den politiska vardagen för aktiva nazister. Det är att vara politiskt aktiv.

Och att samla på sig vapen och sprängmedel är en dygd.

Här är några exempel. Det finns fler.

2016 dömdes en nazist efter att ha köpt 50 kilo dynamit och 35 sprängpatroner.

I december 2014 beslagtog norska polisen automatvapen och narkotika efter ett tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen, underavdelning till Nordiska motståndsrörelsen.

I november förra året kunde Expo rapportera om att tre män häktats efter att polisen hittat narkotika, vapen och tio kilo dynamit i en husrannsakan. En av männen har tidigare varit aktiv i NMR och nyligen hyllat organisationen i sociala medier.

Det kan också vara värt att påminna om Emil Hagberg, som sitter i ledningen för NMR.

2006 upptäcktes flera nedgrävda skjutvapen, ammunition och tårgas i en skog Upplands Väsby. Vapengömman kopplades till Emil Hagberg, som även ertappades med ett gevär under sin säng.

Emil Hagberg, som sitter i NMR:s ledning är dömd för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter att polisen kunnat knyta honom till en vapengömma norr om Stockholm. Foto: David Lagerlöf

 

De mest radikala nazisterna lever i fantasin om ett stundande raskrig. Att samla på sig vapen är en försäkring inför den ödestrid en del av dem föreställer sig ska komma. Många av dem använder aldrig sina vapen. De gör aldrig verklighet av sina våldsdrömmar.

För andra, som lever i gränslandet mot den organiserade kriminaliteten, är vapnen hårdvaluta.

Och för dem som inte har vapen under sängen eller i förrådet så är tanken på att deras vänner har det betryggande.

Risk att någon går från ord till handling

Den stora risken är paradoxalt nog egentligen inte att vi har att göra med en revolutionär sekt som systematiskt beväpnar sig.

Det är att en eller några få av dem skulle få för sig att på egen hand gå från ord till handling. Då är skjutvapen och bomber lätta att skaffa utan att väcka uppmärksamhet. 
Det har hänt förut, och det finns egentligen inget som talar emot att det kommer att hända igen.

Exakt hur långt den 48-årige NMR-aktivisten var beredd att gå vet vi inte. Hur som helst är polisens beslag en nyttig påminnelse om den vardag som döljer sig bakom NMR:s raka led och flygbladsutdelningar på gator och torg.

Hat backas upp av vapengömmor

Oavsett var man står i den debatt som har pågått under de senaste månaderna kring NMR:s rätt att demonstrera och ett eventuellt förbud mot organisationen så vore det olyckligt om åtalet mot 48-åringen används som ett extraordinärt exempel. När det i själva verket är en blixtbelysning av den svenska nazismens vardag. Där hat och hot backas upp av vapengömmor.