Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Han var på väg att döda mig, det var ett mordförsök", säger offret i polisförhöret. Han kommer från Serbien. 29-åringen förnekar att han försökt skada sin granne.

Det var halv två på natten som nazisten bultade på sin grannes dörr i flerfamiljshuset och krävde att han skulle komma ut. När grannen gjorde det tog nazisten fram den halvmeterlånga skarpslipade yxan som han hade gömd bakom ryggen och riktade ett hugg mot grannens huvud och överkropp. Eftersom han hade tränat boxning kunde grannen snabbt vika undan och lyckades trots motstånd dra igen och låsa dörren till lägenheten. Nazisten satte då 12–15 yxhugg i dörren.

Nazisten hade sin flickvän i sällskap, offrets gravida hustru fanns inne i lägenheten. Efter attacken 29-åringen har varit medlem i Nationaldemokraterna och hans flickvännen beskriver honom för polisen som "nynazist". Bilderna från husrannsakan visar prydnadsvapen och många nazi-fetischer, som ett hakkors av knivblad, bilder av Hitler, SS-symboler och ett exemplar av Hitlers Min Kamp, uppställt på hedersplats.

Under kvällen hade 29-åringen enligt egen uppgift druckit fyra glas öl och två små snapsar Jägermeister. Som bakgrund till attacken finns oklara misstankar om att offret repat nazistens bil och att han samma kväll ringt nazistens flickvän. Samtalen kom dock från en helt annan person.

De inblandade har inte talat med varandra tidigare, men 29-åringen har enligt offret och hans fru brukat "blänga" på dem när de mötts.

Ämnen i artikeln