Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stockholms tingsrätt anser att en nätkommentar som Svenska motståndsrörelsens, ansvarige utgivare Emil Hagberg släppt igenom på organisationens hemsida innehöll dödshot och visade missaktning mot judar. Tingsrätten dömer honom till en månads fängelse för hets mot folkgrupp.

Det var den 13 april 2011 som den aktuella nätkommentaren publicerades. Personen som skrivit kommentaren med rubriken "sagan snart slut för finansjuden" uppmanade sina "vänner" att "resa galgar" eftersom judar, som han kallade "parasiter" och "kryp", är välkomna till Sverige. Kommentaren skrevs i anslutning till en artikel med rubriken "Ny världsvaluta behövs".

Fredagens dom mot Hagberg är den andra mot honom på kort tid. Även 2010 fälldes Hagberg för hets mot folkgrupp efter att ha släppt igenom en kommentarer på Svenska motståndsrörelsens hemsida.

Emil Hagberg har tidigare dömts för ett flertal brott, bland annat misshandel, våldsamt upplopp och ett flera fall av hets mot folkgrupp. 2007 avtjänade han ett åtta månader långt fängelsestraff efter att polisen kopplat en vapengömma till honom.