Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hovrätten tog upp två tidigare domar mot 24-åringen. Den ena rörde en händelse 2010 då fyra personer som rivit ner SMR-klistermärken i Luleå blev jagade av en grupp aktivister från SMR. Två av de jagade hanns upp av SMR och 24-åringen ska då ha dragit upp en kniv som han hotade dem med. Sedan ska han ha sprejat dem med något som, enligt tingsrätten, liknade pepparsprej.

Trots att 24-åringen pekats ut vid fotokonfrontation, så friade tingsrätten mannen i november förra året. Domen överklagades och hovrätten gör nu alltså en helt annan bedömning. De dömer SMR-aktivisten för olaga hot och misshandel.

Det andra ärendet som hovrätten tog upp var en fällande dom som 24-åringen överklagat. I centrala Luleå i november förra året hotade 24-åringen en annan man med en kniv mot hans hals och sprejade honom med pepparspray. Tingsrätten dömde då 24 åringen i slutet av förra året till tre månaders fängelse och 5000 kronor i skadestånd för olaga hot och misshandel. I detta fall går Hovrätten på tingsrättens linje.

Det sammanlagda straffet för 24-åringen blir sju månaders fängelse och 15 000 kronor i skadestånd till vardera av de två personerna han hotade och misshandlade 2010. Till mannen han hotade och misshandlade 2011 kvarstår skadeståndet på 5000 kronor.

SMR-aktivisten har tidigare dömts till fängelse vid ett flertal tillfällen. 2009 avtjänade han ett ettårigt fängelsestraff för grov misshandel.

Han har tidigare varit medlem i Nationaldemokraterna, 2008 gick han med i SMR.

Ämnen i artikeln