Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var natten till lördagen den 7 november som boende och personal på ett boende för ensamkommande flyktingbarn anmälde att nazistiska klistermärken satts upp och fönster krossats. Polisen är förtegen om det exakta händelseförloppet. Men i samband med händelsen ska polisen ha anträffat den 29-åriga mannen som nu är misstänkt för gärningen.

Polisen vill inte gå ut med namn på den misstänkte, men Expo kan avslöja att det rör sig om en 29-åring med ett långt förflutet i den nazistiska miljön. Han misstänks nu för hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Sprider SMR-propaganda

Redan 2005 var mannen medlem i den nedlagda nazistorganisationen Nationalsocialistisk front, NSF. Han har även varit aktivist i Svenskarnas parti, som formades ur NSF, fram tills partiet lades ned 2015. Efter att Svenskarnas parti lades ned har han på sociala medier spridit propaganda från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. På en bild sitter han bland annat iklädd en t-shirt med Svenska motståndsrörelsens logga.

Polisens presstalesman Lars Johansson säger att ärendet har hög prioritet och betraktas som ett hatbrott och att förhör har hållits med den misstänkta.

– Mannen som är misstänkt anträffades i anslutning till platsen. Han är utepekad av vittnen och här var det nazistiska motiv. Det har satts upp klistermärken med bland annat en bild på Adolf Hitler. Detta leds av åklagare som önskar att ärendet hanteras skyndsam. Det är så när det gäller sådana här brott med hatbrottsmotiv, säger Lars Johansson.

Misstänks även för grov misshandel

Den 29-årige mannen är samtidigt misstänkt för grov misshandel tillsammans med ytterligare en person i ett annat ärende. Enligt åklagarens stämningsansökan ska misshandeln ha ägt rum i februari och bestått av en mängd knytnäveslag och sparkar mot två personer. De ska även ha hoppat och stampat på personerna. Dom har inte fallit.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom XX och XX visat särskild hänsynslöshet och råhet genom våldets omfattning och då delar av våldet utdelats när målsägandena legat försvarslösa på marken.", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Flera tidigare domar

29-åringen är sedan tidigare dömd för flera brott. 2011 dömdes han till fängelse i ett år för grov stöld, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel vid tre tillfällen, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Även 2012 dömdes 29-åringen för stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. 2013 dömdes han för skadegörelse.

Det är inte klart om 29-åringen är medlem i Svenska motståndsrörelsen, men på sociala medier visar tydligt sin sympati för organisationen. På Svenska motståndsrörelsen hemsida hetsas återkommande mot asylboenden. I kommentarsfälten publiceras bland annat regelrätta manualer för att bränna ned flyktingboenden och uppmaningar till fler bränder.

"Underbart! Jag tyckte att denna härliga trend började stanna av, vilket fick mig att känna mig modstulen men nu fick man hoppet tillbaks! Ni därute som utför dessa viktiga handlingar – ni som personifierar motståndet och i handling krossar Förrädarpackets kolonisering av vårt land – Ni är hjältar!! TACK!! Fram för fler nerbrunna invällarenheter!", skriver en användare i kommentarsfälten bara för ett par dagar sedan.

Nazistisk webbundersökning om mordbränderna

Liknande hyllningar till de som utför attentat mot asylboenden förekommer i regel till varje artikel om asylattentat som Svenska motståndsrörelsen rapporterar om. Nazistorganisationen låter även sina läsare svara på en webundersökning med frågan; "Vad tycker du om asylbränderna?".

738 personer, vilket motsvarar 64 procent av de svarande, har röstat på svarsalternativet: "Bra, det ger resultat". Näst populärast är svaret "Dåligt, asylboenden är fel mål (hellre makthavarnas hem)" vilket 17 procent av de svarande har röstat på.