Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I maj 2013, samtidigt som det förekom oroligheter och upplopp i Husby i Stockholm, mobiliserade fotbollshuliganer och högerextremister "Sveriges medborgargarde". I en hemlig Facebookgrupp, där aktioner organiserades, florerade rasism och våldshets. Aktivister från den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom, nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti samlades på olika platser i Stockholm och stadens kranskommuner för att enligt dem själva "skipa rättvisa".

Nu åtalas högt uppsatta företrädare ur Svenskarnas parti för förberedelse till grov misshandel, alternativt stämpling till grov misshandel. Samtliga förnekar brott. Flera hävdar att de var på väg till en fest i en MC-lokal när de greps.

Det handlar om styrelseledamoten Jonas Andersson, som förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast 2011 för brott mot ordningslagen, men har också dömts för misshandel och våld mot tjänsteman.

Även Ludvig Delin, som hållit tal för Svenskarnas parti på manifestationer, och i valet ställde upp för partiet i Vänersborg, är misstänkt. Han misstänks också för hets mot folkgrupp. Brott som begåtts vid andra tillfällen.

Andra misstänkta är en 24-åring och en 30-åring som har en bakgrund i nedlagda Nationaldemokraterna. 30-åringen har tidigare dömts för brott mot knivlagen och vapenbrott.

Aktivisterna greps den 26 maj 2013 i en bil i Botkyrka i vilken polisen hittade flera halvkilos tunga stenar och kläder ämnade att kunna maskera sig med. Polisen hade observerat att de flera gånger rört sig kring en moskébyggnad. 20-åringen sade också till polisen att "de skulle kasta stenarna på de boende i Norsborgs förorterna", enligt polisrapporten från gripandet.

I förhör erkände 20-åringen först brottet förberedelse till grov misshandel. 20-åringen berättade att Ludvig Delin hade kontaktat honom dagen innan de greps och frågat om han "ville leta upp och eventuellt deltaga i kravaller". 20-åringen tackade ja till detta. På vägen till Stockholm plockade de upp Jonas Andersson. Trots att 20-åringen godkänt förhören har han i efterhand tagit tillbaka erkännandet. Han menar att han var "trött och inte riktigt visste vad han sa". Han vidhåller dock att "förhöret stämmer i sak".

Det så kallade medborgargardet fick officiellt stöd av Svenskarnas parti. Partiets numera nedlagda nyhetssajt skrev i samband händelserna:

"Självförsvaret står Sveriges medborgargarde för, svenskarna har tröttnat på de otacksamma "gästerna" och systemets flathet, svenskarna som nu börjat säga ifrån. Och även om detta inte eskalerar, denna svenska resning, så har ett stort steg tagits för att återvinna självrespekten och viljan att försvara sitt land."

Ämnen i artikeln