Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sammanlagt fördes sju personer till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

Polisen har inlett en förundersökning och vittnesförhör pågår. Det finns en mobilfilm från händelsen, men förundersökningssledaren Malin Paulsson vill ännu inte göra några uttalanden.

På sina respektive hemsidor kastar SMR och Revolutionära fronten (RF) skulden på motparten för att ha inlett konfrontationen. Men medlemmarna i RF var bara en mindre del av de vänsterungdomar som samlats i och utanför Fackens hus. Det var inte heller alla på vänstermötet som deltog i slagsmålet, säger Tom Holmquist, ombudsman på SSU.
– Ett gäng vänsterungdomar stod utanför huset när nazisterna kom maskerade och gick till attack. Det blev aldrig bråk inne i huset, och vänsterungdomarna hade inte heller någon hyrd lokal där, säger Tom Holmquist vars bästa vän anordnade vänstermötet, som affischerat på flera orter i Skåne.

Slagsmålet var delvis våldsamt:
– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.