Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dådet var avskyvärt och oprovocerat. Tommy Lundén var en tvåbarnsfar som hamnade i vägen för det besinningslösa våldet.

Snart stod det klart att de misstänkta för dödsmisshandeln är invandrare.

Det gjorde ingen skillnad för de personer som talade vid den mäktiga manifestationen två dagar innan julafton, då hundratals Ludvikabor samlades för att hedra Tommy Lundén och protestera mot våldet. De såg ett offer. De såg gärningsmän. De såg att deras bakgrund inte gjorde någon skillnad.
"Den vecka som varit i Ludvika har varit oerhört mörk men nu går vi mot ljuset och det goda", sa Kommunalrådet Maria Strömkvist i sitt tal till manifestationens deltagare.

Samma budskap har förts fram i alla de olika former av sorgemanifestationer som ägt rum i Ludvika de senaste veckorna; i kommunfullmäktige, från Tommy Lundéns arbetsgivare ABB och från den kampsportsklubb där en av de misstänkta gärningsmännen vid några tillfällen hade tränat.

I helgen klev nazisterna i Svenska motståndsrörelsen in på banan. Deras budskap var ett annat. Under lördagen ställde man upp bredbent med sina grönvita fanor i centrala Ludvika och levererade sin enkla analys. Mordet beror på "främlingsimporten".

Att utnyttja dödsfall och upprivande händelser för egen politisk vinning är ett signum för den nazistiska och högerextrema rörelsen. Med ett politiskt budskap som vanligtvis får så gott som hela den svenska befolkningen att vända dem ryggen behöver man andra frågor att kroka tag i. Det är svårt att övertyga människor om att vi behöver en diktatur, lättare att locka människor som redan är upprörda med förenklade budskap. Det är en pöbelns taktik som kräver en upptrissad stämning och som till sin natur aldrig verkar enande och läkande. Det är den enda taktik den nazistiska rörelsen behärskar, av den enkla anledningen att den inte klarar av att betrakta människor utan att dela upp dem i vita eller svarta, vänner eller fiender.

Budskapet i lördags följde mallen. "Vi vill gjuta mod i befolkningen", förklarade Per Öberg från organisationens riksledning, strax efter att hans kollega i sitt tal varnat Ludvikaborna för att fler kommer att gå samma öde till mötes som Tommy Lundén.

Lokal media berättar om en "lugn" manifestation, som om det var Grannsamverkan mot brott som hade kommit till stan. Det var lugnt. Men det säger inget om vilka som stod där med sina fanor faktiskt var.

Låt oss ta Svenska Motståndsrörelsens ord på allvar. De vill gjuta mod i befolkningen, hävdar de. Så vad har de då att erbjuda, förutom en manifestation, varningar om fler mord och en träff för intresserade efteråt.

Svenska motståndsrörelsen vill ha diktatur, tvångsdeportering av invandrare, de kan tänka sig ett krig för att ta sig ut ur EU. Det är en organisation med en ledare som är dömd för dråp, som har medlemmar som är dömda för våldsbrott och som hyllar Adolf Hitler.

Det kan vara värt att tänka på nästa gång Svenska motståndsrörelsen kommer till stan för att "gjuta mod i befolkningen".