Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2000
Natten mellan den 8 och 9 december år 2000 mördades 17-årige Daniel Wretström från Surahammar i Salem. Händelsen blev startpunkten för den så kallade Salemmarschen, en manifestation där nazistiska och högerextrema grupper protesterar mot det mångkulturella samhället.

Läs mer:
2000 – Mordet, marschen, martyrskapet

2001
Salemmarschen blev snabbt den viktigaste manifestationen i Sverige för nazistiska och högerextrema rörelser. Inför 2001 års manifestation var organisatörerna mer förberedda och arbetade med att locka fler deltagare genom att dela ut flygblad. Samtidigt växte motståndet och en demonstration för att stoppa marschen genomfördes.

Läs mer:
2001 – Rättegången, propagandan

2002
Runt 1 400 personer deltog i fackeltåget genom Salem. Den nybildade Salemfonden stod som arrangör för programmet. Några mindre störningar mellan polisen och motdemonstranterna inträffade – annars passerade demonstrationen utan konfrontationer.

Läs mer:
2002 – Salemfonden, Nationaldemokraterna

2003
2003 kom att bli den största manifestationen hitintills. 2000 personer deltog i marschen genom Salem. Talen var hårdföra Bland annat sa Magnus Söderman, en av ledarna i Svenska motståndsrörelsen: "Jag har inte kommit hit för att sörja. Jag har inte heller kommit hit för att tala om sorg. Jag har kommit hit för att klargöra att sorgens tid är över och att det totala motståndets tid är inne."

Läs mer:
Största Salemmarschen hittills

Sammanfattning 23.00

Kommentar: Slaget om uppmärksamheten

Intern splittring inför Salem

2004
2004 års demonstration samlade drygt 1400 deltagare. Anledningarna till det stora tappet var många. Nationaldemokraterna fick inte delta i arrangemanget som organisatör och den militanta retoriken ett år innan skrämde sannolikt bort de som inte var uttalade nazister.

Läs mer:
Fortsatt radikalisering av Salemmarschen

2005
Vid 2005-års upplaga av Salemmarschen minskade återigen i antal deltagare. Talen var inte lika hetsiga som under de två senaste åren. Hela arrangemanget filmades av polisen och en företrädare för Justitiekanslern var även på plats ute i Salem

Läs mer:
Färre deltagare i Salemmarschen

2006
Närmare 1000 personer deltog på 2006-års manifestation i Salem. Därmed minskade antalet deltagare igen. En motdemonstration som hölls tidigare under dagen slutade med polisingripanden.

Läs mer:
Stökigt i Salem

Ledare: Marschen i Salem provocerar

2007
Omkring 900 nazister och sympatisörer tågade på kvällen genom Salem. Med i marschen var bland annat Marc Abramsson, kommunfullmäktigeledamot för Nationaldemokraterna i Södertälje.

Läs mer:
Kommunpolitiker tågade med nazister

Största motdemonstrationen hittills

Kommentar: Kampen om Salem

2008
Tal om "judiska agenter" och kamp mot mångkultur i Salem utanför Stockholm. Nästan 700 personer deltog på 2008 års demonstration. Färre än någonsin tidigare.

Läs mer:
"Vi som är här avskyr detta system"

Kommentar: Demonstrationen i Salem lockar allt färre

2009
Demonstrationen blev en relativt lugn tillställning som väckte mindre uppmärksamhet än tidigare år. Den högerextrema marschen lockade dessutom färre deltagare än någonsin tidigare.

Läs mer:
500 högerextremister i Salem