Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av januari i år gick en tjänsteman på Säkerhetspolisen, Säpo, ut med ett internmejl till landets olika polisdistrikt. I mejlet varnade han för att flera personer ur den högerextrema miljön under flera månaders tid begärt ut uppgifter om enskilda polismäns arbetsuppgifter och arbetstider.

– Antingen är det för att skrämmas eller för att begå brott mot någon av de här personerna, säger en säpotjänsteman till Expo.

Hotmail-konto lurade polisen
Två veckor senare skickades ännu en varning ut till länspolismyndigheterna med ytterligare information. Expo har tagit del av utskicket. I brevet varnar Säpo för att personerna har skapat ett Hotmail-konto i en säkerhetspolis namn och utnyttjat detta för att få tag på sekretessbelagt material.

Nazisterna har försökt hämta ut information om hur många uniformerade och civila poliser som arbetar i olika distrikt, hur många polisfordon som finns där och hur många av polismännen som har tillgång till tjänstevapen. De har även försökt få tag på bemanningslistor, där det står hur många polismän som är i tjänst vid olika tider och hämtat ut utredningar rörande hets mot folkgrupp och brott mot terroristlagen från flera olika polismyndigheter.

Säpos informationsavdelning vill inte kommentera ärendet, men enligt Säpotjänstemannen har nazistgruppen med hjälp av den falska identiteten lyckats få tag på sekretessbelagd information.

Svårutredd situation
Enligt polisen har nazisterna hämtat ut ett omfattande material. Tusentals dokument har beställts från polismyndigheterna och inte ens Säpo har ännu full kontroll på hur mycket material som egentligen lämnats ut. Säpo kallar i det andra utskicket situationen för ”bekymmersam och svårutredd”.

Det är inte brottsligt att begära ut handlingar från myndigheter, men att utge sig för att vara en myndighetsperson är olagligt.

I Säpos andra brev står det att möjliga brottsrubriceringar kan vara ”oredligt förfarande”, ”föregivande av allmän ställning” och eventuellt ”hot mot tjänsteman”.

Kända nazister
Personerna som begärt ut uppgifterna är knutna till den lilla nazistgruppering som i medierna blev känd som ”terrorcellen” i samband med den uppmärksammade rättegång som följde på en serie av fönsterkrossningar på offentliga byggnader i Västerås och Eskilstuna hösten 2004. En av dem som arbetade med utredningen var den Säpoanställde vars namn gruppen nu använt sig av för att få ut information.

Avtjänar straff
En av cellens huvudmän, 24-årige Dan Dalén från Västerås, avtjänar fortfarande ett tvåårigt straff för grov skadegörelse och har beställt materialet till sin cell på Tillbergaanstalten i hemstaden. 32-årige Niclas Värme, som utgjorde den andra halvan av gruppens ledarduo, är numera frisläppt. Han har fått materialet skickat till sin bostad.

Även en 26-årig NSF-aktivist från Motala och en 30-årig väktare från Eskilstuna har begärt ut handlingar från olika polisdistrikt i landet. Motalabon är sedan tidigare dömd för en mängd våldsbrott. Han har suttit i fängelse ett flertal gånger för bland annat misshandel, brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp. I oktober 2004 var han inblandad i en grov misshandel av en handikappad man i Mjölby.

Koppling terrorplan?
26-åringen har tidigare inte knutits till terrorcellen. Men i juli 2004, en dryg månad innan gruppen påbörjade vandaliseringen i Mälardalen, kontrollerades han av polisen i samband med en NSF-spelning i Tråvad. Han satt i samma bil som Dan Dalén och Niclas Värme.

Säpotjänstemannen som Expo har talat med vill inte spekulera i motiv, men säger att man naturligtvis har tänkt på en koppling till den plan som gruppen hade med förstörelsen i Västerås och Eskilstuna.

Vill avrätta poliser
För personerna inom terrorcellen utgjorde fönsterkrossningarna det första ledet i en väpnad revolution, som skulle leda till det nuvarande samhällets sammanbrott och till krig mellan staten och paramilitära grupper av vita ”revolutionärer”. Planen formulerades i manifestet Revolution i välfärdsstaten, en skrift som enligt polisen är skriven av Värme och Dalén och som utgjorde huvudbeviset under rättegången, där åklagaren yrkade på att få de åtalade dömda för förberedelse till terroristbrott.

Poliser "lovligt byte"
Texten är skriven i skönlitterär form som en dialog mellan två aktivister, ”Kamrat A” och ”Kamrat B”, och beskriver hur revolutionen ska genomföras i fem olika faser. Poliser kallas i manifestet för ”militära fiender och lovligt byte redan från början av fas 3”. De ska enligt textförfattarna ”med fördel avlivas när de bär uniform”, men även dödas i hemmet.

Angående polismorden i Malexander skriver de båda nazisterna:

”Avrättningen av de båda polismännen som den före detta legosoldaten utförde för några år sedan kommer att te sig som rena paradiset i jämförelse med vad som komma skall.”

Litterär tradition
Att skriva ner våldsfantasier och politiska manifest som noveller eller romaner är en litterär tradition i nazistkretsar. En av de böcker polisen beslagtog i samband med husrannsakan hos Niclas Värme var den bland nazister mycket inflytelserika romanen The Turner Diaries, en bok som fbi har kallat ”den rasistiska högerns bibel”. Romanen skrevs under pseudonym av den amerikanske nazistledaren William Pierce och handlar om hur en liten grupp ariska kämpar inleder sitt krig mot den så kallade judiska ockupationsmakten genom att avrätta ”rasförrädare” i form av journalister och myndighetspersoner.

Praktisk terroristmanual
Trots den orealistiska handlingen har The Turner Diaries fungerat både som inspirationskälla och praktisk manual i terrorism för dussintals nazistiska sekter. Bland annat stod romanens ”the Order” som förlaga till verklighetens ”Tysta Brödraskap”, som i början av 1980-talet mördade den amerikanske journalisten och radioprataren Alan Berg.

Håkan Gestrin
Mikael Ekman