Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var natten mot den 21 maj som ett sällskap som promenerade i centrala Stockholm attackerades. Enligt förundersökningen skedde attacken helt oväntat och oprovocerat. Två personer åtalas nu för händelsen.

En 28-åring åtalas för att ha sprutat pepparspray i ansiktet på en man i sällskapet. 28-åringen ska vid tillfället även ha råkat spraya en kvinna i sitt eget sällskap.

28-åringen och tre andra personer lämnade efter händelsen platsen. De som utsatts för attacken följde efter sällskapet och kontaktade samtidigt polis. I anslutning till det så ska de ha hotats av en 19-åring som var tillsammans med 28-åringen. 19-åringen ska ha ställt sig i "fight position" och sagt att "ni kommer få stryk om ni inte drar nu".

Vid polisens visitering visade det sig att 28-åringen gömt ett knogjärn i underkläderna.

28-åringen är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Även 19-åringen är hemmahörande i Eskilstuna och aktivist i nazistorganisationen.

I slutet av juli ingick de båda i den grupp svenskar som hindrades att resa in i Norge för att delta i en demonstration som arrangerades av Nordiska motståndsrörelsen.

28-åringen åtalas för misshandel, brott mot knivlagen och andra farliga föremål samt vapenbrott. 19-åringen åtalas för olaga hot. Rättegång kommer att hållas i slutet av september.