Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 8 februari i år tog sig sju aktivister ifrån Nordiska förbundet in i bostaden hos en man i Munkedal på Västkusten. Mannen var en före detta kompanjon som varit involverad i organisationens företag, Nordiska förlaget, som bland annat bedriver försäljning av litteratur och musik på nätet. När mannen lämnade organisationen tog han med sig förlagets kundregister. Aktivisterna från Nordiska förbundet uppsökte mannen för att kräva tillbaka registret och i samband med det lade de beslag på två datorer. Händelsen polisanmäldes av mannen.

Sex personer åtalades i Uddevalla tingsrätt för sin inblandning i händelsen. Ytterligare en person är misstänkt och söks av polisen. Tingsrätten dömde fem av de åtalade till tre månaders fängelse för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. Straffet anses verkställt eftersom de i väntan på rättegången varit frihetsberövande. En friades eftersom rätten inte fann det styrkt att han varit med i Munkedal.

Ledande personer

Flera av de dömda är kända profiler inom den svenska naziströrelsen. Anders Lagerström är drivande bakom företaget NFSE Media AB som bland inrymmer Nordiska förlaget. Nordiska förlaget är ett av de ledande företagen i Europa när det gäller försäljning av nazistisk litteratur, musik och propaganda. Lagerström är tidigare bland annat dömd för misshandel och våldsamt motstånd. Uddevalla tingsrätt dömer honom utöver hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande även för olovligt innehav av farligt föremål. Det brottet är dock inte kopplat till händelsen i Munkedal.

Henrik Johansson har varit Nordiska förbundets ansikte utåt och är en återkommande talare vid nazistiska demonstrationer och manifestationer. Han har varit vd för ett telemarketingföretag i Göteborg. Han är inte tidigare dömd.

Mattias Lövbrand har varit aktiv inom den svenska vit makt-världen sedan 1990-talet, bland annat som ledare för Svensk hednisk front. Han döms utöver hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande även för narkotikabrott och vapenbrott, då polisen fann tårgasspray i hans bostad. Lövbrand är tidigare ostraffad.

De andra två dömda, en 23-åring och en 25-åring, är båda aktiva inom Nordiska förbundet.

Ämnen i artikeln