Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rånet ägde rum under natten den 8 februari. De sex åtalade männen samt ytterligare en man som polisen ännu inte gripit, bröt sig enligt åtalet in i hemmet hos en avhoppad medlem i jakt på organisationens kundregister.

En av männen riktade en pistol mot den tidigare organisationskamraten medan två andra tryckte ner honom i en stol med ett basebollträ. Samtidigt rotade de andra personerna igenom bostaden och hittade till slut det de letade efter - två hårddiskar, varav den ena ska ha innehållet det eftersökta registret.

Efter rånet följde rånoffret efter de sju rånarna men stannade efter att männen på nytt hotat honom med pistolen. En av männen ska enligt åtalet ha riktat vapnet mot honom och gjort "flera blindavfyrningar", vilket innebär att inget skott avlossades.
 

Upptrappade konflikter

Rånet är en del i en pågående konflikt inom den svenska naziströrelsen, där flera av de aktiva organisationerna kämpar mot varandra om inflytandet över medlemmar och sympatisörer. Mannen som rånades hade nyligen lämnat Nordiska förbundet till förmån för Info-14, en organisation som sedan en tid tillbaka konkurrerar med Nordiska förbundet över kontrollen av så kallade fristående aktivistgrupper.

På en av Nordiska förbundets populäraste hemsidor, nätgemenskapen Nordisk presenteras de misstänkta rånarna som hjältar. Administratörerna bakom sidan uppmanar besökarna att skicka brev och pengar till de häktade männen.

Samtliga sex män har ett förflutet inom nazikretsar och har alla haft framstående positioner inom Nordiska förbundet. Om männen fälls riskerar de upp till sex års fängelse.