Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I juni beslutade JK att åtala Tomas Lindkvist, ägare till skivbolaget Svea Musik i Södertälje, för hets mot folkgrupp. Företaget har producerat och distribuerat cd-samlingsskivan White Solidarity med låten We´re ready, med det finska vit makt-bandet Mistreat från Kouvola.

Som ägare till Svea Musik är Lindkvist en av de viktigaste producenterna av nazirock. Företaget grundades ursprungligen under namnet Svea Förbund av aktivister i Sverigedemokraterna i Södertälje, och har producerat cd-skivor med grupper som Vit Aggression från Södertälje, Svastika från Linköping, Division S från Ekerö, Brigad Wotan från Trollhättan, Storm från Nödinge, Totenkopf från Stenungsund och Heimdal från Gävle. Svea Musik har även producerat skivor med utländska vit makt-band som Brutal Attack från England, Freikorps från Tyskland, Fortress från Australien och ADL 122 från Italien.

Nordland. Patrik Andersson har ersatt Peter Melander som redaktör för tidskriften Nordland, som slår till med ett sommarnummer på hela 88 sidor. Sidantalet är knappast en slump. Bland siffermystikerna inom nazirörelsen symboliserar 88 bokstäverna HH, vilket ska tolkas som Heil Hitler. Omfånget gör att Nordland spräcker den amerikanska syskontidningen Resistances tidigare rekord (68 sidor) som världens fetaste nazitidning.

När Nordland lanserades som »ungdomstidning« för två år sedan var den öppet nazistiska retoriken av taktiska skäl försiktigtvis nedtonad. Efterhand har hämningarna släppt och idag är Nordland en tämligen ordinär nazistisk propagandaprodukt, om än i fyrfärgstryck. I redaktionen finns bland andra Svastikas sångare Mattias Sundquist och Riksfrontens förre ledare Torulf Magnusson.

Sommarnumret innehåller bland annat en minnesteckning om Adolf Hitler författad av den belgiske naziledaren Leon Degrelle, instruktioner för »rasmedveten barnuppfostran« av fyrbarnspappan Tommy Rydén från Hembygdspartiet, samt intervjuer med Radio Islams redaktör Ahmed Rami och den livstidsdömde terroristen David Lane i USA.
Den viktigaste politiska markeringen är att Nordland med detta nummer på allvar blandar sig i det sekteristiska »inbördeskriget« mellan engelska terrorgruppen Combat 18 och den övriga skinheadrörelsen. Nordland tar kraftigt avstånd från C18.

Club Valhalla. Sedan 1995 har Erik Nilsen, bättre känd som Erik Blücher under den tid han var ledare för den norska nazirörelsen, drivit Club Valhalla i Helsingborg. Lokalen har fungerat som allt från bostad och »vandrarhem« för skinheads, till inspelningsstudio, konsertlokal och centrum för politiska sammankomster. Kontraktet för lokalerna innehas av Blüchers kompanjon Per Jönsson och löper på tre år. Nu har ägarna till fastigheten, ett familjeföretag där bl a riksdagsman Margit Gennser (m) ingår, sagt upp kontraktet från 31 augusti.

Under det decennium Blücher varit bosatt i Helsingborg har han byggt upp ett mindre företagsimperium, vanligen med någon bulvan som formell ägare. På 1980-talet lanserade han nazitidningen Nordic Order som hade till syfte att ena nazisterna i Skandinavien, och den påkostade survivalisttidningen Hardcore Survival. Båda gick omkull.

Företagsverksamheten har varit mer framgångsrik. De viktigaste är Ragnarock Records som sedan 1993 producerat ett 20-tal cd-skivor med vit makt-musik, och videoföretaget NS 88, som spelar in och distribuerar videofilmer från vit makt-konserter. NS 88 säljer även tyska propagandafilmer från 1930- och 1940-talet.

Postorderföretaget Swedish Militaria Supply säljer armbindlar, rockmärken, cd-inspelningar med tyska marscher och nyutgåvor av nazistisk litteratur. Old Eagle säljer survivalistlitteratur och ger även ut survivalisttidskriften Wise Guy. En myndighetsperson i Skåne som Expo pratat med tror att hela företagsimperiet kan omsätta miljonbelopp i svarta pengar, vilket gör Helsingborg till en av de största nazistiska propagandacentralerna i norra Europa. NS 88 och Ragnarock Records ger stöd åt c18, som kräver ekonomisk kontroll över skinheadmusiken.

© Expo 1996
(Expo nr 4/5 - 1996)