Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tillsammans med två kamrater som är aktiva i samma organisation ska han ha jagat en man från en bygdegård i Skyttorp natten till den 1 april. Angriparna sparkade omkull sitt offer, överöste honom med sparkar varav de flesta ska ha måttats mot huvudet.
Nazistledaren har erkänt att han efter misshandeln kissade på den misshandlade mannen. Motivet tros vara att nazisterna grundlöst tog mannen för pedofil.
Nu hör det till saken att nazistledaren själv är dömd för sexualbrott. Offret är en underårig flicka.

"Ensidigt utnyttjande"
Han blev medlem i Nationalsocialistisk front, NSF, 2002. Då hade övergreppen mot flickan pågått i flera år. Till slut bröt hon ihop och valde att berätta för skolsköterskan om vad hon utsatts för.
Enligt tingsrättsdomen våren 2003 har den unga mannen vid minst tio tillfällen haft samlag med den underåriga flickan. Tingsrätten skriver också att "samlagen varit ett helt ensidigt utnyttjande" av flickan som precis hade fyllt 12 år vid det första övergreppet.
Den unga mannen dömdes till vård inom socialtjänsten och placerades på ett ungdomshem som speciellt arbetar med unga sexualbrottslingar.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”De brott [nazistledaren] döms för har ett mycket högt straffvärde. En vuxen person hade med säkerhet dömts till ett långt fängelsestraff.”

Nekade till brott
Nazistledaren nekade till övergreppen. Han överklagade också domen, men en enig hovrätt såg inga skäl att göra en annan bedömning än den tingsrätten gjort.

Mannen har en tid varit kontaktman för NSF i Uppsala. Han säger själv i förhör att han är ledare för organisationen i staden.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON