Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var en härva av olika lagbrott som nystades upp i domen från Linköpings tingsrätt. Den 20-årige NSF-medlemmen stod åtalad för flera punkter av olaga hot samt hot mot tjänsteman, förseelse mot ordningslagen och skadegörelse. Hoten utfärdades vid flera tillfällen under 2007 och riktade sig mot en antirasist, en polisman och en NSF-aktivist som velat lämna rörelsen.

Det var under natten den 1 juli i år som den 20-årige nazisten tillsammans med 5-6 kamrater åkte hem till en före detta NSF-aktivist och hotade honom. 20-åringen döms för att ha slagit mot avhopparens sovrumsfönster, ropat hans namn, och sagt "nu är det kört för dig". En månad senare återvände några av NSF:arna, krossade fönster på bostaden och skar sönder två däck på avhopparens mammas bil.

Döms för flera hot
20-åringen döms även för att ha hotat och knuffat en yngre antirasist som han vid flera tillfällen träffat på bussen och ute i samhället där han bor. Enligt domen ska han bland annat ha hotat att slå in skallen på pojken samt sagt att han ska döda honom. Under rättegången ändrade nazisten sitt vittnesmål så många gånger att rätten valde att inte tro på honom.

Nazisten döms dessutom för att ha hotat sätta en kula i pannan på en polis. Upprinnelsen till hotet ska vara att polisen vid ett tidigare tillfälle omhändertagit 20-åringen och placerat honom i en fyllecell. Under en natt ringde 20-åringen upp polisen vid flera tillfällen. Polisen kände igen rösten på 20-åringen eftersom han vid flera tidigare tillfällen haft med honom att göra under sin yrkesutövning.

På grund av sin låga ålder döms inte 20-åringen till fängelse utan till samhällstjänst i 120 timmar. Han ska även betala skadestånd för skadegörelsen och hoten, totalt 25.350 kronor.

20-åringen är tidigare dömd för flera brott och har ett tre sidor långt straffregister. Senast godtog han ett strafföreläggande från Linköpings tingsrätt för vapenbrott i februari i år. Han är även dömd för misshandel, fyra fall av stöld och försök till stöld, samt skadegörelse vid sju olika tillfällen.