Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Brottet ska betraktas som grovt. Att det skett på en skola är en försvårande omständighet, säger kammaråklagare Christer Sammens till Sundsvalls Tidning.

När aktivisterna från SMR/NU tog sig in på skolan i Söderhamn och började dela ut flygbladen i elevskåpen så tillkallade rektorn polisen. Alla identifierades och polisen gjorde beslag på propagandan som nu har granskats av åklagare Christer Sammens.

- Hela materialet är smårastisiskt, men jag tycker inte det går att kalla det för hets mot invandrare som grupp, även om man balanserar på gränsen. Det är delarna om homosexuella som jag skjutit in mig på. I materialet står det att homosexuallitet är en perverterad avart och att de homosexuella bär skulden för hiv och Aids. Sedan sägs det, anser jag, mer eller mindre att de homosexuella uppmuntrar till pedofili. Då anser jag att man passerat gränsen, säger Christer Sammens till ST.

Om de döms för hets mot folkgrupp riskerar de åtalade fängelse i högst sex månader.
 

Kända aktivister

Fredrik Vejdeland
Ledande inom Svenska Motståndsrörelsen och har länge varit en av ledarna i Sundsvall. Stod som ansvarig för SMR:s demonstration i Söderhamn i början av april.

Mattias Harlin
Ledande inom Svenska Motståndsrörelsen och var talare vid demonstrationen i Söderhamn.

Ytterligare två aktivister deltog vid Svenska Motståndsrörelsens demonstration i Vasaparken, Stockholm i maj förra året.

Enligt Sundsvalls Tidning avtjänar två av de åtalade redan ett straff för ett våldsbrott med rasistiska förtecken på fängelset i Härnösand.