Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Peter Fink har skrivit i ett brev till Eslövs kommunfullmäktige att han lämnat Sverigedemokraterna, men att han vill sitta kvar i kommunfullmäktige "utan parti". Fink vill även behålla sin plats i Servicenämnden och vård- och omsorgsnämnden. Till Skånskan är Fink förtegen om anledningen till att han valt att lämna partiet. Fink har tidigare uppmärksammats för olika politiska utspel. Han har hävdat att ensamkommande flyktingbarns resa till Sverige kostar Eslöv mycket pengar och "belastar miljön". I en motion från 2012 krävde han dessutom att de politiker som var för ett flyktingmottagande skulle ta emot ensamkommande barn i sina hem. Även hans son, Florian Fink, som sitter i Eslövs servicenämnd för Sverigedemokraterna blir politisk vilde.

Fink har även krävt att alla som bygger nytt hus ska tvingas ha solceller på taket för att slippa fler vindkraftverk. 2011 tyckte han att kostchefen i Eslöv skulle fråntas alla befogenheter eftersom denna avstyrkt en av hans motioner, rapporterar Skånskan.

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna förlorat kontrollen över flera mandat.

För ett par veckor sedan uppgav Tomas Fredriksson i Olofström att han lämnat partiet, men sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige och landstinget i Blekinge. Fredriksson har varit kritisk till sin distriktsordförande Ola Svensson och flera gånger krävt att han avsätts som gruppledare i landstinget. Fredriksson har även kritiserat partiledningens höga löner och då i synnerhet Jimmie Åkessons.

I början av april lämnade Gerd Wall Vadstenas kommunfullmäktige. Hon hade tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna efter att Expressen i slutet av förra året avslöjat att hon hetsat mot romer på en rasistisk nätsajt.

Den 11 april meddelades att Lars Rosenberg i Ystads kommunfullmäktige gått över till nazistiska Svenskarnas parti. Rosenberg sitter på ett sverigedemokratiskt mandat, men har den senaste tiden suttit som en politisk vilde. Bara dagar innan hade Expo Idag rapporterat om att Reine Wikström tagit plats på ett sverigedemokratiskt mandat i Mölndal. Wikström har en bakgrund i såväl Sverigedemokraterna som vit makt-miljön och på Facebook visar han stöd för nazistiska Svenskarnas parti.

Expo Idag har sökt Peter Fink för en kommentar.

Ämnen i artikeln