Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En genomgång som Expo gjort visar att när det kommer till negativa attityder mot romer så skiljer sig inte extrema rasistiska grupper åt från majoritetens förhållningssätt.

– Paradoxalt nog verkar vi ha svårare att ta till oss och reagera på romernas utsatta situation än vansinnesdåd som det i Norge, säger Daniel Poohl, chefredaktör.

Vi besökte även Kosovo och träffade romer uppvuxna i Sverige. Idag sitter de i kläm mellan en nationalistisk konflikt, livrädda för att hamna på gatan och behöva leta efter mat i sophögar.

– Situationen för romerna i vissa delar av Europa är betydligt mer allvarlig än vad den är i Sverige. Samtidigt får vi inte glömma att fördomarna ser likadana ut. Och de romer som utsätts lider, här som där, säger Daniel Poohl.

Dessutom i Expo #2-2012:
Den misstänkte seriemördaren Peter Mangs ideologiska hemvist, antimuslimska akademiker, europeiskt säkerhetsorgan infiltreras, fascismen lever och fortsätter vara en politisk kraft, ungdomsgängen som kämpade mot nazisterna, konstnären Makode Linde provocerar, attacker mot prideparader.

Läs mer om numret
Köp numret här.

Ämnen i artikeln