Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Köpenhamn skakades på lördagen efter att en gärningsman vid 15-tiden öppnade eld genom ett fönster in till ett möte som Lars Vilks befann sig på. En förbipasserande man dödades och tre poliser skadades i attentatet.

Nästa attentat inträffade på natten till söndagen vid en synagoga där ett firande av bar mitzva pågick. En judisk man som höll vakt dödades och två poliser skottskadades.

På söndagsmorgonen sköts den misstänkta gärningsmannen ihjäl av polis. Dådet påminner om terrordådet i Paris förra månaden, även i det fallet var judar en måltavla.

I Sverige har nu judiska församlingar vidtagit försiktighetsåtgärder efter terrorn i Köpenhamn.
– Den första attacken var mot Lars Vilks, men det är inte det minsta slump, att den andre var mot ett judiskt mål, säger Lena Posner Körösi, ordförande för judiska centralrådet till TT.

Judiska församlingar har ställt in flera aktiviteter som skulle hållits under dagen med hänvisning till säkerhetsläget, bland annat basarer och idrottsturneringar.

Polisen uppger att de ökade bevakningen över judiska objekt efter attacken i Paris och att den bevakningen i nuläget är tillräcklig.
– Eftersom vi redan tagit till extra säkerhetsåtgärder fortsätter vi att arbeta som tidigare. Men vi gör fortlöpande bedömningar under tiden beroende på händelseutvecklingen, säger Mats Almquist, kc-befäl vid Stockholmspolisen, till SVT.

Samtidigt menar inrikesminister Anders Ygeman att säkerheten höjts vid flera religösa byggnader.
– Återigen har judar blivit måltavla för en attack, säger Ygeman till TT.

Ygeman meddelar att det råder förhöjd säkerhet runt synagogor och moskéer. Efter tidigare terrordåd som det i Frankrike har även muslimer blivit drabbade av mer hot och våld.

Ämnen i artikeln