Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2006 inledde Simon Wiesenthal Center projektet Operationen Last Chance som sökte efter nazistiska krigsförbrytare som ännu inte ställts inför rätta. På onsdagen meddelade organisationen att de följer upp sökningen och inleder Operation Last Chance II.

- Det finns kända nazister som lever sina år utan att någonsin ställas inför rätta, säger Efraim Zuroff, som är chef för Operation Last Chance II, rapporterar den judiska nyhetsförmedlaren JTA.

Zuroff tillägger att det speciellt är tre nazister som han vill se inför rätta. Den första Klaas Carl Faber dömdes 1947 till livstids fängelse i Holland, men lyckades fly från fängelset 1952 till Tyskland. En andre är Soreren Kam som stod åtalad i Danmark 1943 för mord på en dansk antinazistisk tidningsredaktör. Den tredje, Gerhard Sommer är dömd i sin frånvaro i Italien för en massaker på 560 civilpersoner.

- Tidens gång kan aldrig fria en mördare från sin skuld, sade Zuroff, rapporterar JTA.

Tidigare har det varit svårt att ställa krigsförbrytare inför rätta då åklagare endast tog emot fall där det fanns bevis för ett särskilt brott med ett specifikt offer. Tidigare i år dömdes dock den 91-årige Sobibór fångvaktaren John Demjanjuk till fem års fängelse som medbrottsling. Domen övertygade Operation Last Chance att det är möjligt att ställa svåra fall av krigsförbrytare inför rätta.

Efter domen mot Demjanjuk har flera hundra liknande fall återupptagits, där inga specifika brott eller offer har kunnat kopplats till den anklagade. Istället har det funnits en stor sannolikhet att den åtalade haft del i förföljelsen och mördandet av personer under Förintelsen.