Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 14 september tackade Fidesz partiledare Viktor Orbán i ett brev två europaparlamentariker, Lampros Fountoulis och Giorgos Epitidios, från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning, rapporterar Kathimerini. Bakgrunden var att de gett sitt stöd till Fidesz i en omröstning den 12 september som rörde införande av sanktioner mot Ungern, som anklagas för att bryta mot Artikel 7, EU:s grundprinciper om demokrati. 

"Jag skulle vilja uttrycka min tacksamhet för ditt stöd", inleder Orbán brevet.

”Jag uppskattar solidariteten och stödet som du visat gentemot den nationella suveräniteten. Jag kan försäkra dig om att vi inte kommer att vika för utpressning trots de skamlösa attackerna från invandringsvänliga krafter”, fortsätter Viktor Orbán i sitt brev till ledamöterna från Gyllene gryning. 

Ledamöter i Orbáns partigrupp tar avstånd

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) som sitter i samma partigrupp i EU-parlamentet som Fidesz, Europeiska folkpartiet, EPP, har på twitter tagit avstånd från Orbáns flört med nazistiska Gyllene gryning.

”Jag fördömer och tar avstånd. Är i framkanten i kampen att stå upp för demokrati i Ungern mot Orbán”, skriver Corazza Bildt på Twitter. 

I omröstningen röstade 448 ledamöter för motionen om att Ungern bryter mot artikel 7, medan 197 röstade emot förslaget och 48 ledamöter var frånvarande. Också flera ledamöter i EPP röstade mot Ungern. En av dem var den svenska moderaten Gunnar Hökmark. 

- Det här är ett allvarligt beslut som innebär allvarliga steg som riskerar att skapa problem, men som likväl var nödvändigt, sade Hökmark till Svenska Yle

Kan uteslutas

I EPP så diskuteras det om Fidesz ska uteslutas från gruppen, rapporterar Yle. För att sanktionerna mot Ungern ska införas krävs nu ett beslut av Europarådet. Går sanktionerna igenom kan Ungern bland annat förlora rösträtten i Europaparlamentet.

Gyllene gryning är ett nazistiskt parti som kopplas till en rad brutala våldsbrott. Ett av de mer uppmärksammade fallen rör rapparen Pavlos Fyssas, som knivmördades 2013. Sedan flera år pågår ett omfattande brottsmål där åklagaren bedömer Gyllene gryning vara en kriminell organisation. Flera i organisationens ledning står därmed åtalade för att leda organisationen.