Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den omdiskuterade polisen Peter Springare var inbokad som talare på en manifestation i Stockholm 1 maj. Bakom arrangemenaget stod en nybildad Facebookgrupp. Expo kunde i en artikel tidigare på torsdagen berätta om de personer som stod bakom arrangemanget och kopplingar till rasism och högerextremism.

Innan Expos artikel om arrangörerna bakom manifestationen visade Peter Springare stöd för dem.

"Jag är djupt imponerad av det arbete som läggs ner på att få denna manifestation för all blåljuspersonal till stånd. Så nu ser vi fram emot manifestationen med bl a mig och Katerina Janouch som talare och hoppas på många besökare.", skrev Peter Springare i ett inlägg på arrangörens Facebooksida.

Nu meddelar författaren Katerina Janouch på sajten Nyheter Idag att hon och Peter Springare väljer att hoppa av hela evenemanget.

– Jag och Peter har pratat om detta och han är inne på samma linje som mig, säger Janouch om beslutet till Nyheter Idag.

Hon fortsätter:

– Jag hoppar av därför att jag upplever att syftet är otydligt. Det har varit bristande information och rörigt. Överhuvudtaget tycket jag mycket är oklart och det känns varken professionellt eller tryggt. Jag vet inte längre vad det egentliga syftet är med allt det här, säger hon och medger att Expos avslöjande har påverkat beslutet.

Demonstrationen var tänkt att vara en stöddemonstration för Peter Springare och blåljuspersonal. Katerina Janouch påpekar att såväl hon som Peter Springare kommer att fortsätta arbeta med de frågorna.

Både Peter Springare och Katerina Janouch är fasta krönikörer på Nyheter Idag, en sajt som uppmärksammats för nära band till Sverigedemokraterna.