Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Att få ett sådant här pris är ett kvitto på att jag gjort någonting rätt, sa en glad Siavosh Derakhti i samband med prisutdelningen.

Siavosh Derakhti, 21, grundade redan när han gick i gymnasiet nätverket Unga muslimer mot antisemitism och arrangerade en elevresa till förintelselägret Auschwitz. Under den resan spelade han även in en film som sedan visats för bland annat skolelever. Sedan dess har han deltagit i den offentliga debatten och föreläst på skolor.

– När jag frågade i min klass hur många som besökt ett koncentrationsläger, så var det ingen. Då frågade jag hur många som lyssnat på Förintelsens ögonvittnen. Det var kanske två eller tre som hade gjort det. Det tycket jag var en stor brist, säger Siavosh Derakhti som förklaring till varför han anordnade en resa till Auschwitz.

På torsdagen fick han motta Svenska kommittén mot antisemitisms nyinstiftade ELSA-pris på 20 000 kronor. ELSA-priset riktar sig till unga som på olika sätt motverkar antisemitism. Utdelningen skedde i samband med en minnesceremoni för "Kristallnatten" i Stockholms stora synagoga.

För Siavosh Derakhti handlar det om att reagera på att främlingsfientlighet och rasism växer.

– Hatet bara ökar i Europa. Hur kan vi vara passiva medan rasismen ökar? Kolla bara på Facebook, hur många grupper finns det inte som påstår att muslimer är det största hotet, säger Siavosh Derakhti.

Han reagerade först på hur antisemitismen ökade i hans hemstad Malmö. Men han menar att det är lika viktigt att reagera på hat mot andra grupper som romer och muslimer.

– Jag såg hur man höll judar ansvariga för Israels politik. Jag är stolt muslim, men vi måste såklart respekterar varandra.Vi måste se allas människovärde.

För Siavosh Derakhti är det viktigt att vi lär oss av historien. Han oroas över utvecklingen vi ser i Europa där människor kollektivt pekas ut som syndabockar, samtidigt som vi till exempel inte lär oss tillräckligt om Förintelsens fasor

– Jag är kritisk till skolan. När det gäller historieundervisningen så fördjupar man sig inte i folkmord, från Förintelsen till idag. Vi måste uppmärksamma att folkmord sker även idag,

Pengarna han fick i samband med prisutdelningen tänker att han använda för att utveckla sitt arbete för tolerans och försöka nå fler med sitt budskap.