Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Klockan tolv i dag samlades ett hundratal antirasister i Kungsträdgården under kampanjen Vi är 94%. Namnet syftar på den andel väljare som inte lade sin röst på Sverigedemokraterna i senaste riksdagsvalet. Bakom kampanjen står bland annat Socialistiska partiet, Syndikalistiska ungdomsförbundet och asylrörelsen.

När demonstrationen vandrade mot Raoul Wallenbergs torg deltog uppskattningsvis mellan 500 och 1000 personer.

– Vi är här idag för att visa att det är många som vill protestera mot att rasistiska och nazistiska grupper försöker utnyttja sociala och ekonomiska problem för att få fram sin politiska agenda, säger Theo Karlsson, talesman för kampanjen, till Expo.se

Demonstrationen genomfördes utan några störningar. I samband med att den upplöstes uppmanades deltagarna att ta sig till den högerextrema demonstrationen för att protestera mot den. Väl på plats blev det till och från oroligt när bland annat smällare och ägg kastades mot högerextremisterna.

Vid Slussen, på Södermalm i Stockholm, höll LO-distriktet Stockholm, tillsammans med ett antal andra organisationer, en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet. Ordförande för SSU Stockholms, Salar Rashid, och Ung Vänster Stockholms ordförande Tove Liljeholm höll tal.

Tillsammans gick deltagarna i ett fackeltåg till Medborgarplatsen där Elisabeth Brandt Ygeman, från LO-distriktet i Stockholm, och poeten Jenny Wrangborg höll tal.

– Vi som samlats här idag gör det i den gemensamma övertygelsen om att ett samhälle som är byggt på frihet, tolerans och jämlikhet är ett bättre samhälle att leva i. Rasism och främlingsfientlighet är motsatsen till allt att det som vi här står för och tror på, sa Elisabeth Brandt Ygeman under sitt tal och manade till att ta kampen för alla likas värde i sin vardag.

Under dagen hölls även andra demonstrationer runt om i staden, flera saknade demonstrationstillstånd.

Ämnen i artikeln