Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Trots protesterna valde marknadskommittén att låta Svenska motståndsrörelsen ha kvar sitt stånd.
– Vi respekterar marknadsledningens beslut, men det är tråkigt att man inte tar ställning för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Lena Tjäder, ordförande för Ung Vänster Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Svenska motståndsrörelsen har under sommaren besökt flera marknader där man sålt bland annat Mein Kampf av Adolf Hitler. När Svenska motståndsrörelsen besökte Burträsk marknad i Skellefteå anmäldes de av Skellefteåpolisen till Justitiekanslen, JK, för hets mot folkgrupp.

Idag meddelade JK att det är fritt fram för Svenska motståndsrörelsen, rapporterar Västerbottensnytt. En förutsättning för att väcka åtal är att det inte gått mer än sex månader sedan tidskriften gavs ut. Mein Kampf och de tidskrifter som såldes gavs ut för så länge sedan att åtal inte kan väckas, menar JK.

Samtidigt har Svenska motståndsrörelsens marknadsturné fått andra marknader att se sina inbokade knallar. P4 Västerbotten rapporterar att Åsele marknad har en policy att inga främlingsfientliga åsikter får synas på marknaden. Marknadsansvarige för Vännäsdagarna säger att han kommer vara uppmärksam på vad som säljs.
– Kommer man inte med det sortiment man angett, eller helt har ändrat sortimentet, då har jag som marknadsarrangörer bara att flytta ut dem, säger han till P4 Västerbotten.

Ämnen i artikeln