Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Idén om den så kallade djupa staten, det vill säga en dold stat i staten, har länge varit en del av många konspirationsteoretikers världsbild. Något år efter att Donald Trump svors in som president började ytterligare en gren av teorin få spridning under namnet QAnon.

– Det här är en konspirationsteori som utvecklats till en rörelse, liknande Sanningsrörelsen som växte fram efter terrorattacken den 11 september 2001. Det är långt ifrån alltid som konspirationsteorier ger upphov till rörelser, men med QAnon-teorierna som motor har man här lyckats med det, säger Kent Werne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”.

Dold makt

Enligt QAnon-rörelsen finns det en global, dold makt med en hemsk agenda. De är barnätande satanister som ligger bakom en pedofil traffickingverksamhet. Konspirationsteorin har därmed klara likheter med den så kallade "pizzagate" från 2016, där bland annat Hillary Clinton anklagades för att ha anknytning till en pedofilring som styrdes från en pizzeria i Washington. 

– Idéer som i sin tur hämtar näring från äldre antisemitiska föreställningar om blodsriter och barnätande judar, säger Kent Werne.

Idéer om dolda maktstrukturer som i lönndom styr världen länkas allt som oftast samman med konspirationsteorier om judisk makt. Därför är det kanske inte så förvånande att sådana tankegångar även har fått spridning inom QAnon-rörelsen, även om det inte varit den centrala teorin.

Den hemliga Q

Det startade med att en användare på forumet 4chan under namnet “Q Clearance Patriot”, oftast förkortat till Q, utgav sig för att vara en högt uppsatt person inom den amerikanska underrättelsetjänsten. Posterna flyttades efter en tid till sajten 8chan och i dag sprids de via en annan sajt, 8kun. Vem eller vilka som ligger bakom posterna är höljt i dunkel.

Q menar att Trump rekryterats av militärer för att kandidera till presidentposten med uppdraget att bryta upp den här sammansvärjningen och för att få ett stopp på dess kontroll över politiken och medierna - och ställa personerna bakom till svars.

– Det är en klassisk idé om kampen mellan det goda och onda, hjältar och skurkar. Q och Trump blir ledstjärnor för den goda kampen, en kamp som kommer att sluta med den stora slutstriden, apokalypsen, säger Kent Werne.

Så vilka ingår då i den här ondskefulla konspirationen enligt QAnon-förespråkarna? Jo det handlar om toppersoner inom det Demokratiska partiet, som Hillary Clinton och Barack Obama. Även kändisar som till exempel Oprah Winfrey och Tom Hanks nämns. Och, föga förvånade, George Soros.

Kent Werne, författare och journalist.
Kent Werne, journalist och författare som bland annat skrivit boken "Allt är en konspiration" (Ordfront, 2018). Foto: Jan-Åke Eriksson/Ordfront

Hemliga budskap

Enligt Q är det ett krig som snart kommer att kulminera i ”The Storm”. Begreppet kommer från ett kryptiskt uttalande från presidenten där han sa “You guys know what this represents? Maybe it’s the calm before the storm”. QAnon-anhängarna läser ofta in olika dolda budskap i det Trump säger eller för den delen vilka kläder han har på sig.

– Man tänker sig att Donald Trump inte kan vara öppen med detta, men att han med dolda budskap och tecken kommunicerar till sina följare. Samtidigt blir alla misstag och fel som Trump gör något man kan tolka som en medveten och briljant plan. Det vill säga, om The Storm inte inträffar så snabbt som utlovats så beror det på att man själv tolkat hans briljans fel, säger Kent Werne.

Donald Trump själv har inte velat ta avstånd från QAnon utan snarare signalerat sympati. Han hävdar samtidigt att han inte vet så mycket mer om rörelsen än att den stödjer honom. Andra framträdande personer inom hans parti har dock varit mer öppna med sin support till QAnon.

Samlar stöd - även i Sverige

Idéerna har fångats upp av hundratusentals, möjligen miljoner, Trump-supportrar. Framför allt sprids idéerna via nätet, men har utvecklats till en rörelse och vid tillfällen där Trump uppträder viftas det frekvent med plakat som bär olika budskap som är hämtade från QAnon-teorierna.

Konspirationsteorin har fått spridning till övriga världen. Även i Sverige har det startats stödgrupper på Facebook för QAnon, men än så länge är det en verksamhet som lockar ett fåtal och som begränsas till att ett antal personer sprider idéerna på nätet.

En titt på de som stödjer QAnon visar att de även sprider andra typer av konspirationsteorier, till exempel antivaccin-idéer. Att konspirationsteorier flyter samman och hämtar näring från tidigare idéer är vanligt.

Kan utgöra ett hot

Sociala medieplattformar som Facebook, Twitter och TikTok har börjat ta bort material som sprider QAnon-teorierna. Man har även stängt ned stora Facebookgrupper som stödjer QAnon, på grund av att det sprids såväl hets som desinformation i grupperna.

Många har varnat för att QAnon-rörelsen kan utgöra ett hot. Förra året gick FBI ut och sa att följare till de här idéerna kan utgöra ett potentiellt terrorhot.

– Om Trump förlorar valet så riskerar det komma anklagelser om att resultatet manipulerats. Det kan leda till protester och oroligheter, men även att våldsbenägna extremister, ensamvargar och andra, kan agera med inspiration från QAnon-idéerna, säger Kent Werne.

Werne påpekar att det inte bara är frågan om risken för våld som utgör ett problem.

– Teorierna är farliga utifrån att de undergräver den demokratiska debatten. De undergräver vetenskapen och rationellt tänkande. Den ökade polariseringen som uppstår är ur deras perspektiv något positivt. Politisk polarisering är en bra grogrund för att konspirationsteorier ska få spridning.