Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

20-åringen greps för tre år sedan då han på sin hemsida på Internet hotat en ung invandrarpojke till livet. Bland annat erbjöds 12 000 kronor till den som dödade invandrarpojken.

I samband med en husrannsakan hemma hos 20-åringen fann polisen passfoton och namnuppgifter på de personer som hängts ut på hemsidan på internet – den så kallade “rödinglistan” över politiska fiender. I kuvertet låg också en kopia på domen efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping. Listan innehöll namn på vänsteraktivister och kända journalister, däribland filmaren Björn Lockström och Héctor Barajas, reporter på Östgöta Correspondenten som båda har granskat nazismen i olika reportage.

I förhör erkände 20-åringen att han hade beställt passbilderna och lagt ut dem på internet. Senare tog han tillbaka sitt erkännande och förnekade all kännedom om listan.

Rättegången har flera gånger fått skjutas upp eftersom 20-åringen åkt utomlands och inte infunnit sig i domstolen. Brottet ägde rum 2000 och skulle egentligen ha varit preskriberat, men åklagaren valde i det läget att skärpa brottsrubriceringen vilket medförde längre preskibtionstid.

Mannen har denna gång valt att infinna sig vid tingsrätten och man planerar att vara klara med förhandlingarna under dagen.