Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Säkerheten runt det uppmärksammade fallet var stort när rättegången inleddes. Den 29-årige Alex Wien stämdes av den 31-åriga Marwa al-Sherbinis efter att han kallat henne terrorist, islamist och hora. Anledningen till utfallet var att kvinnan bar huvudduk.
När de båda möttes i rätten anföll Wien Marwa al-Sherbinis, som var gravid i tredje månaden, och högg henne till döds med ett stort antal knivstick. Även kvinnans make attackerades. Polisen reagerade med att först skjuta maken i benet eftersom de trodde det var han som överfallit sin fru. Parets treårige son blev vittne till hela händelsen.

Fallet har rört upp känslorna, inte minst i Egypten, som anklagat Tyskland för att ha en nonchalant attityd gentemot hatbrott och ha brustit i säkerhet i samband med rättegången, skriver TT.
Alex Wien är själv invandrare från Ryssland. Han har uppträtt öppet rasistiskt och sagt att han röstat på det tyska högerextrema partiet NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Wien har undersökts av psykiatrisk expertis som funnit att han inte lider av någon störning som innebär att han inte kan ansvara för sina handlingar.