Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På partiledardebatten i riksdagen tog statsminister Fredrik Reinfeldt replik på Jimmie Åkessons anförande. Åkesson hade i debatten hävdat att Moderaterna börjat lägga fram sverigedemokraternas kriminalpolitiska förslag. Han sa att Moderaterna nu talar om att sätta stopp för att man kan släppas från fängelse efter att man avtjänat två tredjedelar av sitt straff och att ungdomar får mildare straff.

– Detta visar att vi påverkar politiken, sa Jimmie Åkesson.

Fredrik Reinfeldt kontrade med att Åkesson som partiledare för Sveriges nyaste parti i riksdagen borde lära sig lite ödmjukhet.

- Det är en välbeprövad taktik att påstå att man kommit på allting, men när Sverigedemokraternas sympatisörer sprang runt med järnrör och kängor var vi många som lade de här förslagen.

Jimmie Åkesson kopplade i sitt anförande arbetslöshet till invandring. Han talade om hårdare straff för brottslingar och ökade befogenheter till polisen. Anförandet avslutades med att Sverige behöver ett starkare försvar. Reinfeldt avfärdade förslagen som oseriöst finansierade.

– Era budgetförslag bygger på fantasier och bryter mot i princip alla konventioner. Ni vill att 90 procent av invandrarna ska försvinna, sa Reinfeldt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin konstaterade att Jimmie Åkesson står för ett annat Sverige och Sverigedemokraternas svar till förföljda människor är att de aldrig skulle kommit hit. Fridolin betonade att det är människor som i slutändan drabbas av Åkessons politik. Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tog replik mot Åkesson. Han menade att Sverigedemokraterna i och med att partiet är för sänkt bolagsskatt prioriterar storbanker framför pensionärer,som Sverigedemokraterna säger sig värna. Åkesson slog ifrån sig kritiken och hävdade att han vill sänka bolagskatten för att stimulera svenska företag.

Jimmie Åkesson tog själv replik på flera partiledare, bland dem Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg som han ifrågasatte för att inte tydligare sökt majoritet för att höja A-kassan. Damberg gjorde klart för Åkesson att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna eftersom de inte delar samma värdegrund.

– Vi har varje år lagt skarpa förslag för att förbättra A-kassan. Om andra partier håller med om de förslagen kan de också rösta för dem, sa Damberg.

Jimmie Åkesson tog även replik på Moderaternas, Centerpartiets och Miljöpartiets anföranden.

Ämnen i artikeln