Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Människorättsorganisationen Community Security Trust, CST, som kartlägger antisemitiska incidenter i Storbritannien, släppte nyligen en rapport med dystra siffror. Med 1 652 incidenter är 2018 är det värsta året sedan 2007. En ökning på 16 procent jämfört med föregående år. CST skriver att siffrorna över antisemitism indikerar att samhällsklimatet generellt blivit råare och att de inte enbart kan förklaras med en särskild händelse som kan pekas ut som katalysator för ökningen, även om händelser kring konflikten mellan Israel och Palestina och samhällsdebatten om antisemitism i Labour-partiet kopplats till höjningar vissa månader. 

45 procent av incidenterna innefattade extremistiskt språk och bildspråk. 23 procent av incidenterna involverade sociala medier. Den vanligaste formen för hur antisemitismen tagit sig till uttryck är att judar utsätts för verbala attacker i det offentliga rummet. 

I Tyskland rapporterar polisen att antisemitiska attacker ökade med 10 procent under 2018. Våldsamma attacker ökade med 60 procent. Det handlade om 62 attacker som skadade 42 personer. Våldet kommer framförallt från högerextremt håll.

I Frankrike har inrikesministeriet rapporterat att antalet antisemitiska incidenter ökade med 74 procent 2018.

Ämnen i artikeln