Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för cirka ett år sedan som vänsterpartisten och riksdagsledamoten Daniel Riazat via Twitter utsattes för hoten. I ett direktmeddelande till Daniel Riazat uttryckte en 26-årig man att han var missnöjd över hur Riazat beskrev Sverigedemokraterna. 26-åringen skrev bland annat "Jag och hela mitt parti vill inte ha invandrare i vårt land".

26-åringen blev hotfull när Daniel Riazat publicerade ett av hans direktmeddelanden offentligt. Han skrev bland annat till Riazat "Du ska dö" och olika rasistiska tillmälen.

– Jag har fått hot många gånger från rasister, men det är klart att jag tar mordhot på allvar. Oavsett vad personen är kapabel till så tyckte jag att det var viktigt att anmäla det. Jag är glad att åklagaren valt att väcka åtal, säger Daniel Riazat.

I förhör medger 26-åringen att han skickat de hotfulla och rasistiska meddelandena. Samtidigt förnekar han brott då han saknat uppsåt att genomföra hoten. 26-åringen har en funktionsnedsättning som han uppger gör det svårt för honom med sin impulskontroll.

Händelsen rubriceras som olaga hot. Huvudförhandlingen är planerad till slutet av september.

– Det finns ett stort mörkertal över hur mycket hot och hat som antirasister, demokrater och rasifierade får ta emot. Att anmäla dem är ett sätt att offentliggöra det. Förhoppningsvis kan det även vara avskräckande för andra som sprider hat, säger Daniel Riazat.