Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Filmen som Amineh Kakabaveh länkat till på Facebook kommer från fascistiska Nordisk ungdoms Youtube-kanal. Filmen är ett 25 minuters inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom, men till filmen har lagts en fejkad textöversättning till svenska och SVT:s logga. Enligt den fejkade översättningen tillhör sällskapet en klan som ska flytta till Sverige och under filmens gång planeras och diskuteras resan. Vid ett tillfälle påstås en person säga "I Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik".

I verkligheten säger mannen:

"Det kommer att ordnas fler fester som dessa och ett extra tack till de som har gjort det stora arbetet med att förbereda inför den här kvällen."

Hela filmen spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter.

På sin Youtube-kanal hävdar Nordisk Ungdom att filmen kommer från ett stoppat SVT-projekt som nu läckt ut.

Men hos SVT känner man inte ens till filmen.

– Det är uppenbart att Nordisk ungdom har lagt på en SVT-logga på ett filmklipp och gjort en översättning. Vi har inte sett den tidigare och den har dessbättre inte fått väldigt stor spridning. Det är dessvärre inte ovanligt att sådan här desinformation sprids och jag har skickat vidare den till våra jurister, säger SVT:s presschef Catarina Wilson till Expo.

Spridits i vit makt-miljön

Filmen har bland annat spridits av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Och alltså även av Amineh Kakabaveh.
 

 dumpSkärmdump från Amineh Kakabavehs facebooksida. Inlägget har nu plockats bort.

Till Expo säger Amineh Kakabaveh först att hon inte lagt upp filmen själv utan att någon annan har gjort det. Men Expo har tillgång till det originalinlägg som hon nu tagit bort. När hon konfronteras med detta så medger hon att hon delat filmen.

I hennes originalinlägg framgår dessutom att hon kommenterat det fejkade innehållet i filmen.

Hon skriver bland annat:

"Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter".

Och:

"Den enda personen som säger något vettigt och bra är flicka som kallas för den 'oskulda'. Kolla blickarna från männen på henne. Tillta (sic) också flera unga somaliska killar som blir generade när de hör vad islamiska männen säger"

"Ville bara säga att det finns många islamister"

I ett senare inlägg berättar Kakabaveh att hon tagit bort filmen men står för det hon själv skrivit i anslutning till filmen, trots att det direkt hänvisar till innehållet i den fejkade filmen.

När Expo frågar Kakabaveh varför hon lade ut filmen säger hon:

– Jag ville bara säga det som står i mitt inlägg att det finns många islamister som vill ha det så här. Jag trodde det var en film från SVT.

Vad ska man tänka om information från dig när du inte förstår vad som är ren rasistisk propaganda?

– Rasistisk propaganda är hemskt. Men vissa saker som sägs om kvinnor är inte rasistiskt det handlar om ett kvinnoförtryck som finns. Jag ångrar självklart att jag lade ut den här filmen. Jag skulle aldrig gjort det om jag visste. Nu har jag ju sagt att den borde anmälas för innehållet eftersom det är rasistiska saker som sägs i den.

Du har ju själv sett innehållet utan att förstå att det var rasism?

– Jag har förstått nu att det var rasistiska saker som sades, men jag hade inte lyssnat på hela, jag blev så arg så jag stängde av filmen innan den var slut, sedan lade jag ut den. Det var det här med polygami som en imam sa och som man kunde tro på i filmen, det var det jag ville visa. Det är fruktansvärt att somalier utmålas som att de vill stjäla. Det är klart att det är hemskt.

När Expo når Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler är han fåordig.

– Vi mitt uppe i det här. Jag kan inte svara på några detaljer nu och jag har egentligen bara en kommentar om att vi ser mycket allvarligt på det här. Ingen företrädare från Vänsterpartiet ska sprida rasistisk propaganda och jag för nu ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh om detta. Det är det jag har att säga nu och vi får återkomma senare.

Ämnen i artikeln