Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den utlovade musiken uteblev, men stämningen var ändå glad. Bland de 20 romska pionjärerna märktes arrangören Hans Caldaras från Romskt Kulturcentrum, men även politikern Maria Leissner som år 2006 utsågs av regeringen till ordförande i delegationen för romska frågor.

- Det är dags att romer tar sin plats i samhällslivet som fullvärdiga medborgare. Det är dags för alla andra svenskar att omfamna den romska kulturen som en del av vårt kulturarv, sade Maria Leissner till Expo.

Den lilla gruppen samlades på Sergels Torg vid 15-tiden där Hans Caldaras intervjuades i direktsändning av Radio Stockholm:

- Vi är här för att fira, men också för att ge en tanke till alla romer som utsätts för diskriminering, rasism och som lever under svåra förhållanden.

Tyst minnesstund

Efter gemensam promenad med en banderoll som uppmärksammade den 8 april som romernas internationella dag gick de utan större notis Hamnagatan ner till slutmålet i Kungsträdgården. Efter gruppfotografering och gemensamt framförande av den romska nationalsången "Gelem, gelem..." hölls en tyst minnesstund för alla de romer som runt om i världen utsätts för rasistiska angrepp.

- Nu har en ny tradition för att manifestera romadagen i Sverige startat. Jag hoppas den ska växa sig stark. Allas tankar går till de romer som har det svårt, asylsökande som slängs ut från Sverige och romer som förföljs och diskrimineras i sina hemländer. Det här är en dag av både sorg och glädje, sade Maria Leissner.

- Det här är första gången, det här är en bra början avslutade Hans Caldaras optimistiskt. Nästa år är målsättningen att inta Kungsträdgårdens stora scen med sång, dans och musik.

FAKTA:

När den första romska världskongressen hölls i London den 8 april 1971 antog de en egen flagga och en egen nationalsång. Den 8 april kom också att bli romernas nationaldag och firas sedan dess som ""Den internationella Romadagen". Samtidigt erkände Förenta Nationerna, FN, romerna som internationell minoritetsgrupp. År 1999 erkändes romerna som en minoritetsgrupp i även Sverige.