Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att högerextrema sajter och opinionsbildare fokuserar på händelser där brottslighet kan kopplas till individer med utländsk bakgrund är ingenting nytt. När nyhetsfokus den senaste tiden legat på sexuella övergrepp och trakasserier i Köln och på platser i Sverige är mönstret detsamma.

Den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat har publicerat flera opinionstexter och förmenta nyhetstexter om händelserna. Ska man tro sajtens verklighetsbeskrivning ligger inte skulden för sexuella övergrepp på de individer som begått handlingarna utan främst på islam och invandring. Sverigedemokraternas ordförande i Lund, Ted Ekeroth, har på sajten skrivit en text som lett till aggressiva kommentarer riktade mot medier och politiker.

Ekeroth menar att SD är de enda som "varnat för mångkulturen". Alla andra partier, samtliga etablerade medier, myndigheter och en rad andra institutioner i det svenska samhället är "skyldiga" till "mörkandet och därmed etablerandet av kaoset vi ser idag".

Ekeroth skriver:

"Ni är alla medlöpare: Journalister på Aftonbladet, TT, DN, SVT, Sydsvenskan, GP, SvD. Politiker från hela 7-klövern; Socialdemokraterna, Folkpartiet/Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern, och Miljöpartiet. Staten i form av polismyndigheten, BRÅ, SCB, Migrationsverket, regeringar i decennier tillbaka, region- och kommunpolitiker från norr till söder, tjänstemän inom förvaltningarna och debattörer på hela den politiska kartan."

Texten med rubriken "Ni är alla skyldiga" avslutas med:

"Er skuld i detta kan aldrig underskattas, glömmas eller förlåtas."

Texten har fått hyllande reaktioner och en av Avpixlats läsare betraktar texten som "en manual" för vilka som betraktas som "landsvikare" och som ska straffas.

"Vi behöver inte mycket mer till manual än denna text för att en dag ställa landssvikarna till svars; bara listor på ansvariga människor och en tribunal med hårda nypor."

En annan läsare listar flera namn och skriver att de endast kan förlåtas om de tar sina egna liv. Annars ska de avrättas:

"De har själva indirekt mördat, grovt misshandlat och våldtagit hundratals människor under ett par decennier och borde av en folkdomstol dömas till avrättning."

Ted Ekeroths text lockar även fram reaktioner om att förbereda sig för krig:

"Inbördeskrig inom 5 år, damer och herrar. Förbered er. Hamstra konserver, ammunition och vapen. Bygg bunkrar. Skaffa låg frekvens radio. Vi måste stå beredda inför vad som kommer."

En annan text på Avpixlat har rubriken "Det är inte en mänsklig rättighet att bli utsatt för islam och muslimsk kultur. Texten påstår att sexuella övergrepp är ett muslimskt beteende. En annan text har rubriken "Islam våldtar Europa".

Liknande retorik förekommer på alla större högerextrema sajter. Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen pratar i sin podd om övergreppen i Köln. Liksom i Avpixlat skuldbeläggs invandrare kollektivt. Svenska motståndsrörelsen lanserar även en konspirationsteori. Invandrarna ser sig som en armé och strävar efter att krossa de som de besegrat, säger den flerfaldigt dömde aktivisten Emil Hagberg. Vidare pekas en påstådd judisk världselit ut som ansvarig för oroligheter och invandring.

Den nazistiska sajten Motgift uppmanar män att "manna upp sig" och att "försvara våra kvinnor och barn". Skribenten, Magnus Söderman, har tidigare beklagat sig över att män inte misshandlat kvinnor som organiserat sig feministiskt. I podcasten, kopplad till sajten Motgift, gav han den 23 november förra året sin syn på feminister:

"Det här är männens fel, när den här feministrörelsen stack upp sina fula trynen skulle man slagit ned den direkt, man skulle satt hårt mot hårt och misshandla de där jävla kärringarna som skrek om att bränna BH:n, tryckt ned det totalt och kört ut dem ur byn."

Södermans text tas emot svalt av Motgifts läsare. I kommentarsfältet till texten "Manna upp och beskydda våra kvinnor för bövelen" är flera kritiska:

"Jag lyfter inte ett finger för svenska tjejer i allmänhet. Den inställningen grundar jag på uppfattningen att de oftast är feminister och/eller slampor. Varför skulle jag riskera liv och hälsa för sådana?", skriver en läsare.

En annan läsare skriver:

"Det finns viktiga biologiska faktorer att ta med i beräkningen. Kvinnor behöver män. Män behöver inte kvinnor. Vi vill ha dem, men behöver dem inte. Beter de sej inte ordentligt kan de gott ligga i rännstenen."