Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdag börjar rättegången mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen. Han åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Härvan rör misstänkt felaktiga skatte- och momsdeklarationer, försenad bokföring och luftfakturor i det SD-ägda bolaget Samtid och framtid, där Kinnunen varit styrelseledamot.

Fallet är känsligt för Sverigedemokraterna. Expressen kunde i går visa att partiledningen i samband med järnrörsskandalen i november 2012 diskuterade hur de skulle "belöna" Erik Almqvist så att han frivilligt lämnade sitt riksdagsuppdrag. Lösningen blev ett miljonavtal mellan Samtid och framtid och Almqvists bolag, där Almqvist officiellt fick uppdrag att dra igång webbtidningen Samtiden. Arvodet till Erik Almqvists bolag motsvarade den summa som Almqvist skulle ha fått i arvode som riksdagsledamot om han inte avgått.

Det andra konsultuppdraget som granskats av åklagare gick till Sverigedemokraternas ekonomichef och tidigare ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse. Han anlitades som bokföringskonsult för Samtid och framtid efter att han fått sparken på grund av att han "betett sig olämpligt".

Det är dessa avtal och hur de skötts som står i centrum för härvan.

Borde vara en jätteskandal
Fallskärmar till personer som gjort bort sig. Som dessutom, som Expo kunnat visa, har betalats med pengar som var avsatta till partiets valrörelse och som hämtats från lokalavdelningarnas egna kassor.

I vilket annat parti som helst hade det varit en potentiell jätteskandal.

Men inte i SD.

Det är inte tyst om den stundande rättegången. Expressen har under dagarna publicerat flera avslöjande och fördjupande artiklar. Men i övrigt verkar intresset vara lågt.

Annan medielogik kring SD
Det finns en märklig logik kring Sverigedemokraterna bland svenska medier. Den styrande principen verkar ibland vara att kvalitén på ens journalistik avgörs av opinionsmätningar. När partiet var litet tvekade vissa redaktioner att ge partiet för mycket uppmärksamhet. I samband med järnrörsskandalen, då Sverigedemokraterna kort därpå ökade i opinionen, fanns det dem som hävdade att partiet bara gynnas av skandaler. Så att granska dem hjälper inte heller.

Principen kan inte vara att mäta kvalitén på journalistiken utifrån hur det påverkar stödet till SD. SD är en del av makten. Det är därför ska de granskas. Punkt slut.

Det grundläggande problemet är att drevlogiken är en annan när det gäller Sverigedemokraterna. I vanliga fall uppfattas journalistiken i bästa fall finnas där för läsarna eller tittarna. De ställer de frågor som medborgarna vill ha svar på. Så fungerat det exempelvis i Kommunalskandalen som nu rullar. Vad medlemmarna tycker och tänker om ledningens agerande är en viktig pusselbit i bevakningen.

Problemet är att SD:s väljare i stor grad inte litar på traditionella medier. Deras lojalitet ligger hos den som granskas. De känner för Jimmie Åkesson när han ställs mot väggen. Journalisten är en fiende, inte ens förlängda arm.

Hur ska medierna återfå förtroendet?
Det här är en av journalistikens största utmaningar. En betydande del av befolkningen vänder den ryggen. Frågan är hur man ska återfå deras förtroende?

En väg är att anpassa sig efter de radikalnationalistiska mediernas agenda, vilket vore förödande. En annan är att fullfölja sitt uppdrag och faktiskt göra sina granskningar av SD bland annat å väljarnas vägnar.

I vanliga fall vill media veta vad väljarna tycker om sitt favoritpartis agerande. Det görs opinionsmätningar, det rings runt till lokalavdelningarna. Men när det gäller Sverigedemokraterna händer det sällan. Det borde göras oftare. Det är förstås inte hela lösningen men det vore ändå en tydlig markering om att även SD är en del av den makt som media ska granska.

Möjligen sker det inte eftersom att medlemmarna och sympatisörerna skiter i att partiet missköter sig. Eller så har de helt enkelt aldrig fått frågan. Det är i förlängningen farligt. Om inte SD bevakas som andra partier skapas en ond cirkel av misstänksamhet mot media, som till slut riskerar att urholka demokratin.

Ämnen i artikeln