Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter Nordiska motståndsrörelsens förstamajdemonstration i Ludvika anordnade organisationen en efterfest i Folkets hus i Saxdalen, vilket Dalarnas Tidningar var först att rapportera om.

Det var inte första gången som de hyrde in sig i Folkets hus lokaler. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har återkommande hyrt lokalerna för olika arrangemang, som till exempel boxningsträning, vilket har uppmärksammats i lokalmedier.

Inför första maj hade såväl politiker som boende i Saxdalen uppmanat föreningen att inte hyra ut till NMR. Den 27-åriga kvinna som stod bakom bokningen ska ha uppgett att det rörde sig om en fest. Men egentligen agerade hon bulvan åt NMR, en organisation hon är aktiv i.

Med det är inte bara NMR som använt sig av lokalerna. I fjol anordnade Blood and Honour en nationaldagspelning i lokalerna.

Föreningen som driver verksamheten i Saxdalens folkets hus har vid upprepande tillfällen förklarat att det är privatpersoner som stått bakom de uppmärksammade bokningarna och att den inte i förväg känt till att det i vissa fall handlat om nazister.

Nazistsympatier

Men styrelsemedlemmarna kan han blivit förda bakom ljuset av den i styrelsen som är uthyresansvarig. Expos granskning av den 29-årige mannens aktivitet på sociala medier visar att han sympatiserar med och har vänskapliga band till de lokala NMR-ledarna.

Han skriver bland annat att han tänkt demonstratera med organisationen och även rösta på NMR i höstens kommunval i Ludvika.

29-åringen driver även en lokal motorklubb som bland annat anordnar konserter i Folkets hus. Tidigare i år anordnade han en spelning med Ultima Thule i lokalerna. Vi tillfället agerade aktivister från NMR som säkerhetsvakter.

När Expo når mannen är han fåordig.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

Du har tidigare sagt att du inte känner till att det är NMR som hyrt lokalen. Stämmer det?

– Ja.

Men på sociala medier uttrycker du sympati för NMR och verkar känna Per Öberg och Pär Sjögren.

– Jag har inga kommentarer. Och det är inte förbjudet att känna folk, säger han och avslutar samtalet.

Stänger ned verksamheten

Conny Fridlund, som är kassör och kontaktperson i föreningen, menar att det är svårt för dem att endast via ett namn bedöma om en person är olämplig att hyra lokalen. Han menar att 29-åringen följt de direktiv som står i stadgarna, som gör gällande att man inte ska hyra ut till kriminella organisationer – några andra restriktioner finns inte.

När Expo lägger fram uppgifterna om 29-åringens relationer till NMR säger Conny Fridlund att han inte kände till dem, men att han inte är helt förvånad.

– Vi har väl börjat förstå det. Samtidigt ska jag vara ärlig och säga: vem kan du idag få som jobbar ideellt för ett Folkets hus utan en krona. Han har lagt ned otroligt mycket tid och engagemang i huset.

Nyligen fick föreningen 40 000 kronor i driftstöd av kommunen, men det täckte bara till att lösa ut de skulder de redan hade. Några företag i Saxdalen som kan sponsra verksamheten finns inte. De är inte heller medlemmar i riksorganisationen Folkets Hus och Parker. 

Enligt Conny Fridlund kommer styrelsen ställa sina platser till förfogande.

– Det har ingenting med de här uppmärksammade uthyrningarna att göra, vi hade dött ändå. Ingen i styrelsen vill sitta kvar om vi inte kan betala brandförsäkringen. Och därför får vi ta vårt ansvar och lämna våra platser till förfogande. Vi klarar inte av det här, det är bara att konstatera. Vi kommer stänga ned redan i maj.

Saxdalens Folkets Hus är en fristående förening och ingår inte i det landsomfattande organisationen Folkets Hus och Parker.