Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två antirasister har gripits för förberedelse till grov misshandel, bekräftar Kjell Lindgren, polisens talesman på plats i Salem.

Det har inte förekommit flaskkastning i likhet med fjolårets demonstration men enligt en uppgift har en polis skadats.

Vid 14-tiden fanns enligt polisens uppskattning omkring 500-700 motdemonstranter vid Rönninge torg i Salem då den antirasistiska demonstration upplöstes. Kort därefter började demonstranter lämna mötesplatsen. Samtidigt anlände fortfarande svartklädda motdemonstranter som fördröjts vid avvisiteringarna på pendeltågsstationen.

Polisen tog bort avspärrningarna till pendeltågsstationen för att demonstranterna skulle kunna åka från Salem. Omkring 100 och 150 motdemonstranter dröjde sig kvar. En del var maskerade och en del bar hjälm.

Samtidigt kommer rapporter om att de första deltagarna i den nazistiska demonstrationen dykt upp i Salem inför samlingen kl 17.00. Vid 15.30-tiden kom rapporter om att nazister samlats vid Stockholms central.

ZAIDA CATALAN, SPRÅKRÖR för Grön Ungdom, berättade för Expo då hon lämnade Salem vid 14-tiden att hon upplevde att stämningen hade blivit betydligt aggressivare.

– Det började bli mer och mer svartklädda kids och mer aggressivt, säger Zaida Catalán till Expo då hon satt i bil på väg från Salem.

Enligt henne tycktes då de flesta som deltagit i manifestationen vara på väg därifrån, med undantag för de svartklädda demonstranterna.

RIKSDAGSLEDAMOTEN MATS EINARSSON (v) är hemma igen i Tumba. Han uppskattar att det vid 14-tiden fanns omkring 30-40 svartklädda motdemonstranter på plats och att de vanliga demonstranterna dominerade.

– Då var det var fortfarande helt lugnt men rätt många av de svartklädda hade hjälmar på sig, vilket är nytt.

– Det var mindre nervös stämning än förra året, säger han. Det kändes mer avslappnat. Vad kan det bero på? Det var ju så tydligt sagt att det skulle vara en fredlig manifestation, där det inte skulle förekomma någon konfrontation mot rasisterna.

DET RÅDER KRAFTIGA förseningar i pendeltågstrafiken och långa bilköer vid infarterna till Salem.

Förseningarna har uppstått eftersom polisen har avvisiterat samtliga som kommit med pendeltåg sedan halvtvå-tiden. Citypendeln räknar med upp till 50 minuters förseningar.

– Det är extremt mycket och mer än vad vi räknade med, säger Mikael Lindskog, informationsansvarig på Citypendeln.

Ämnen i artikeln