Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den misshandel som Tor Paulsson utsatte sin sambo för är "till sin karaktär mycket nära grov kvinnofridskränkning". Det skriver Svea hovrätt i sin dom mot Nationaldemokraternas förre partiorganisatör Tor Paulsson som offentliggjordes idag. Hovrätten dömer Tor Paulsson till tio månaders fängelse för tre fall av misshandel och olaga hot. Tor Paulsson ska också betala 47000 kronor i skadestånd till sambon.

Därmed gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten, som valde att döma Tor Paulsson till ett år och fyra månaders fängelse. Skillnaden består i bedömningen av ett av misshandelsfallen där Tor Paulsson tog strypgrepp på sambon så att det svartnade för hennes ögon. Tingsrätten bedömde detta som grov misshandel, medan hovrätten väljer att bedöma det som misshandel av normalgraden.

- Domen var väl inte så oväntad. Jag har ingenting att tillägga, säger sambons advokat Göran Lock till Expo.

Tor Paulssons advokat Gunnar Lundgren hade dock hoppats på villkorlig dom med samhällstjänst.

- Jag hade ytterst hoppats på villkorlig dom och samhällstjänst. Men jag insåg att det var mer realistiskt med åtta månader. Då är inte det här så tokigt.

Gunnar Lundgren menar att det var lite för många slag som Tor Paulsson utdelade mot sambon, för att en icke frihetsberövande påföljd skulle vara tänkbar.

Tog tillbaka tidigare vittnesmål
I hovrättens dom framträder bilden av ett "genomsnittligt fall av kvinnomisshandel". Tor Paulssons sambo tog tillbaka stora delar av sitt tidigare vittnesmål när hon hördes på nytt i Svea hovrätt. Hon förklarade för rätten att hon ångrat sina tidigare uttalanden, att de varit överdrivna och att hon gjort dem för att "sätta dit" Tor Paulsson.
Tor Paulssons sambo menade vidare att hon nu kommit till insikt om att familjen betyder mycket för henne och att hon nu vill hålla samman familjen. Hon uppger också att flera vittnen pratat ihop sig tillsammans med henne för att avge vittnesmål som skulle "få bort" Tor Paulsson.

Hovrätten väljer att inte lita till sambons nya uppgifter. Det tillhör inte ovanligheterna i den här typen av mål att kvinnor ändrar sina berättelser för att just "hålla ihop familjen". Hovrätten väljer därför att lägga sambons tidigare vittnesmål till grund för sitt beslut. Den besömningen stöds också av vittnen som hört sambon berätta om vissa detaljer i förloppet som hon nu valt att ta tillbaka.

"Politisk dom"
Tor Paulsson har suttit frihetsberövad sedan slutet av juni. Enligt advokat Gunnar Lundgren har tiden varit jobbig för honom men han tillägger att Tor Paulsson är "stark i psyket".

- Han är helt övertygad om att det är en politisk dom. Till viss del håller jag med honom. Till viss del har nog nämnden färgats av uppståndelsen kring hans person och all uppmärksamhet om hans politiska idéer, säger Gunnar Lundgren.

RÄTTELSE 041004:
I ursprungsartikeln framkom en felaktig uppgift som grundade sig på ett missförstånd. I ursprungstexten påstods felaktigt att Tor Paulsson skulle ha tagit strypgrepp på sin sambo med hjälp av en telefonsladd. Detta var felaktigt. Tor Paulsson drog enligt tingsrättens dom, vars berättelse sedan låg till grund för hovrättens bedömning, först av en telefonsladd för att sedan ta strypgrepp på sambon. Strypgreppet skedde inte med hjälp av telefonsladden som vi felaktigt angav.