Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två av Sannfinländarnas riksdagsledamöter har dömts för hets mot folkgrupp. Nyligen fastslog Högsta domstolen en dom mot Jussi Halla-aho som fällts för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp. James Hirvisaari, som även han fällts för hets mot folkgrupp har också sökt prövning i Högsta domstolen. I dagarna kom beskedet att domstolen inte tänker pröva hans fall. Det har fått Hirvisaari att på sin blogg anklaga det högsta rättssystemet för att vara politiskt korrupt, rapporterar den finska tidningen Åbo Underrättelser.

Hirvisaari hävdar att de blogginlägg som han och Halla-aho fällts för, medvetet har misstolkats och att det inte är tillåtet att "kritisera" islam i Finland.

Hirvisaari har fällts för att han på sin blogg kopplade ihop flera brott, bland annat pedofili, till muslimsk invandring. Han påstod även att muslimer tar med sig "genomruttna och genomfalska seder och fenomen" in i det finska samhället.

Halla-aho å sin sida tvingades lämna sin post som ordförande för förvaltningsutskottet efter att han, liksom sin partikollega, gått till attack mot rättsväsendet. Han beskrev Högsta domstolens dom mot honom som "några enskilda människors tolkning". Halla-aho hade på sin blogg skrivit att "genetiska särdrag" gör somalier mer kriminella. Islam kallade han för en "pedofilreligion".

Att som sannfinländare dömas för hets mot folkgrupp har inte lett till några sanktioner från partiets sida. Tvärtom gick flera av sannfinländarna ihop för att betala Hirvisaaris böter när han dömdes för hets mot folkgrupp, med motiveringen att de delar hans "oro över problemen med invandringen." När James Hirvisaaris assistent på sin blogg skrev att hon ville att invandrare skulle tvingas bära symboler på ärmen för att underlätta polisens arbete, gick Hirvisaari snabbt ut till hennes försvar och kallade texten "satirisk".

Vid ett tillfälle tvingade dock Sannfinländarnas partiledare Timo Soini Jussi Halla-aho till en två veckor lång timeout från politiken. Det var efter att Halla-aho skrivit att Grekland borde införa en militärjunta eftersom demokratin hindrar landet från att ta tag i sina problem.

Ämnen i artikeln