Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) som samlat in de 100 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning. Schweizarna hade på söndagen att ta ställning till om de ville förbjuda nybyggnationer av minareter. Enligt slutresultatet fick förbudssidan 57,5 procent av väljarna på sin sida, uppger nättidningen Swissinfo. För att vara en folkomröstning var valdeltagandet högt, runt 53 procent.
Det stora stödet för förslaget var oväntat och opinionsundersökningar innan valet tydde på att det inte skulle gå igenom. Regeringen gick även ut och uppmanade folk att rösta emot förslaget. Även ja-sidan förvånades över resultatet.
Oskar Freysinger (SVP), som varit drivande i ja-kampanjen, sa efter att utgången stod klar att han var "chockad och förstummad" över valresultatet "eftersom hela etablissemanget var emot det", uppger Swissinfo. Oskar Freysinger tillade att resultatet inte ska tolkas som att muslimers rätt att praktisera sin religion har inskränkts, utan som ett sätt att stävja den "politiska grenen av islam".

Resultatet oroar

Nu befaras resultatet kunna bli ett internationellt bakslag för landet med möjliga handelsbojkotter. Dessutom kan valresultatet strida mot både landets egna som internationella lager. Såväl regeringen som muslimska representanter har uttryckt sitt missnöje över valresultatet. Men även FN och Amnesty ska enligt Svenska Dagbladet ha kritiserat ett minaretförbud.
Mellan 300 000 och 400 000 av Schweiz omkring sju miljoner invånare har muslimsk bakgrund. I dag finns det fyra minareter i landet och en femte var planerad.
– En otrolig besvikelse. Det finns en fruktan för islam och okunskap om vår religion. Kanske är läxan att vi bättre måste förklara att islam inte är lika med terrorism och extremism, säger den schweiziska imamen Youssef Ibram till Svenska Dagbladet.

Anders Dalsbro

FOTNOT

I Expo #4-2009 kommer ett reportage från Schweiz att publiceras. Vår reporter Lisa Bjurwald följde valrörelsens sista dagar på plats. Numret kommer ut den 18 december.