Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Michael Rosenberg, kommunalråd i Helsingborg och ordförande i Sverigedemokraternas valberedning dömdes 1990 till två års fängelse för grov stöld, stöld, bedrägeri och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han ingick i en inbrottsliga som specialiserat sig på att öppna och tömma kassaskåp. 1993 dömdes Rosenberg igen för medhjälp till två bilstölder och inbrottsförsök. Till polisen sa Rosenberg 1990:

"Jag har gjort så många brott att det kan vara svårt att komma ihåg alla de som inte har gett något större resultat". Det avslöjar Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad.

Rosenberg har som ordförande i valberedningen profilerat sig som en hård granskare av kandidater till såväl kommuner som till riksdagen.

– Jag skulle tro att vi varit tuffast i Sverige. Vi har begärt utdrag ur belastningsregistret för samtliga, vi har kontrollerat betalningsanmärkningar. Har det funnits något i detta så har vi en kandidatkommitté som granskar dem, så det har varit ganska tuffa riktlinjer, sa Rosenberg till TT i våras.

Granskningen av honom själv verkar dock inte ha varit tuff. I sin egen vandelsförsäkran från 2010 uppgav han att aldrig dömts för något brott. Även på en fråga från Helsingborgs Dagblad om han har dömts tidigare, blev svaret nej. Detta är något som Rosenberg förnekar. Han hävdar att Helsingborgs Dagblad i själva verket frågat honom betalningsanmärkningar och förseelser som låg närmare i tiden.

Jimmie Åkessons pressekreterare, stabschefen Linus Bylund som sitter tillsammans med Michael Rosenberg i riksvalsberedningen uppger till Dagens Nyheter att han inte känner till Rosenbergs brottsbelastade förflutna.

"Jag vet ingenting om det. Men om det är så, så borde jag ju faktiskt veta om det, säger Bylund och kommenterar att Rosenberg inte uppgett brottsligheten i sin vandelsförsäkran. Bylund säger också att om det handlar om en "mörkning" från Rosenbergs sida så är det problematiskt.

"Personligen skulle jag se det som mycket märkligt och väldigt försvårande" och menar att den enda godtagbara ursäkten skulle vara om Rosenberg tidigare varit öppen med sin brottslighet.

"Då tänker han kanske 'nu vet partiet'".

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen uppger till Expo Idag att de som "skulle känna till Rosenbergs förflutna" också har gjort det. Linus Bylund är inte en av dem, trots att han sitter i partiets valberedning, menar Kinnunen. Han hänvisar till partisekreterare Björn Söder.

– All information är gammal och har utretts. Jag pratade med Björn Söder igår och han uppger att Michael Rosenberg varit öppen med sin vandel till partiet, säger Kinnunen.

Enligt Kinnunen är inte det avgörande att man skriver sanningen om man är dömd i sin vandelsförsäkran utan att:

– Det viktiga är att informationen kommit fram. Skulle han ljugit om det här och försökt smussla med de här sakerna hade han blivit utesluten omedelbart.

Ämnen i artikeln