Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dag Tuvelius är väl insatt i den svenska kyrkopolitiken. För honom kom inte Sverigedemokraternas resultat som en överraskning.
– Jag är inte förvånad över att partiet får fler röster i och med att det uppenbarligen är starkare än förra gången.

Enligt Dag Tuvelius har Sverigedemokraterna varit ett av de mest aktiva partierna i valrörelsen.

– Man måste säga att det verkligen har ansträngt sig. Jag har fått deras tidning utanför kyrkporten och jag har fått den hem. Inget annat parti har gett lika mycket material i handen som Sverigedemokraterna. Samtidigt har de inte fått mer än strax under tre procent vilket också visar att de inte är särskilt starka och aldrig blir särskilt starka i Svenska Kyrkan.

Ökningen kommer inte heller påverka partiets möjligheter att påverka politiken, menar Dag Tuvelius.
– Jag tror inte att resultatet kommer att påverka Kyrkomötet.

Han vill inte dra några kopplingar mellan Sverigedemokraternas ökning och framgången för Frimodig Kyrka.

– Det kan vara frestande att se ett samband men jag tror inte att det finns något. De har egentligen inte mer med varandra att göra än att de och Miljöpartiet gick fram. Jag tror att det är en ren tillfällighet. Frimodig kyrka har gått fram för att det har funnits en potential och man man har mobiliserat kring att man inte vill ha samkönade äktenskap i kyrkan.

– Det här visar vad som har hänt med Sverigedemokraterna, men inte att de kan använda kyrkan som ett avstamp mot riksdagen. De är starkare än för fyra år sedan, men de är inte jättestarka, säger Dag Tuvelius.