Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På kort sikt tjänar Sverigedemokraterna med största sannolikhet mer på uppståndelsen kring Nobelmiddagen. Alla har givetvis rätt att bjuda vem man vill på sin fest men oavsett om Nobelstiftelsen har all rätt på sin sida eller inte så gynnas Sverigedemokraterna av nyhetsrapporteringen.

Det ger Sverigedemokraterna chansen att sprida bilden av ett parti i opposition till det så kallade etablissemanget. Det stärker partiets martyrstatus. Det kanske inte lockar nya väljare, men det får med största sannolikhet de som röstade in Sverigedemokraterna i riksdagen att blir mer övertygade om att de gjorde rätt val.

Frågan är om de skulle bli lika övertygade av partiets budget, en budget som presenteras av en osäker Johnny Skalin och, förstås, sågas av en betydligt mer trovärdig Anders Borg. Sverigedemokraternas budget håller i princip vad partiet lovat. Mindre till flyktingarna och mer till pensionärerna. Det gillar Sverigedemokraternas väljare.

Men gillar alla deras väljare det finstilta? Vill verkligen alla SD-väljare begränsa asyl- och anhöriginvandringen med vardera 90 procent? Vill de riskera att thailändaren eller thailändskan de blir kära i på semestern inte kan komma till Sverige, för att kvoten redan är fylld. Är de överens med partiet om att kvotflyktingar och konventionsflyktingar riskerar att stängas ute från landet.

Det vet vi inte, för diskussionen kom att handla om en utebliven inbjudan.

På kort sikt är det kanske bra för partiet. På lång sikt är det en mardröm. Sverigedemokraterna vill att folk ska rösta på partiet för att de gillar politiken, inte för att de tycker synd om Jimmie Åkesson.

För att lyckas hålla sig kvar i riksdagen finns det en enda sak som borde intressera Sverigedemokraterna. Trovärdighet. Partiet måste visa att man är ett riktigt parti. Inte marschera ut från kyrkor, inte dyka upp folkdräkt. För att väljarna ska komma tillbaka, och inte minst för att de andra partiernas kyliga inställning till partiet ska avta, är det seriositet som gäller.

Då spelar en fest hit eller dit inte så stor roll i slutändan.