Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den senaste tiden har det varit en debatt kring hiphop-låten "Svarta duvor och vissna liljor" som framförs av Kartellen och Timbuktu. Texten innehåller verser som:

"Dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång" och "Fuck SD med Jimmie i spetsen. Sänker en, sänker två, ja då springer nog resten."

Sverigedemokraterna har bland annat uppmanat riksdagspolitiker att bojkotta en ceremoni där Timbuktu skall få motta ett pris, rapporterar TT.

Gabriella Hedarv, krönikör i SD-kuriren har även hon reagerat starkt på låten och är kritisk till att Timbuktu ska sjunga på Nobels fredspriskonsert i Oslo. Hon skriver i en krönika att Timbutu "mordhotar en folkvald politiker och partiledare". Men på Facebook riktar hon samma formuleringar mot en privatperson som lyssnat på sången:

"Kan vi inte bara banka henne gul och blå och hissa henne i en flaggstång?", skriver Hedarv på Facebook i anslutning till ett inlägg av Nina Kains. Kain är styrelseledamot i Sverigedemokraternas distrikt Syd och kommunpolitiker i Malmö. På Facebook hade Kain skrivit:

"Min kommunist AFA-granne skruvade just upp radion och öppnade fönstret när Timbuktus låt, där man uppmanar till våld mot Jimmie Åkesson, spelades. Moget, din asfule fan. Längtar till Vellinge!!! Tänker gå ut med hunden när hon är ute med sina fula fragglar, för hon kan inte hålla dem då!! Mohaha!."

Till Expo Idag säger Gabriella Hedarv att hon skrivit "sarkastiskt" och att om man spelar "Svarta duvor och vissna liljor" så har man också "sagt att sådana uttryck är okej".

– Jag var sarkastisk och menar att vi kan använda samma typ av uttryck som den här grannen tydligen tycker att man kan göra mot en annan människa.

Menar du att om man lyssnar på den här låten så ska man hängas ut på det här sättet?

– Jag skrev inget namn. Jag skrev bara sarkastiskt. Givetvis vill jag inte slå någon gul och blå eller hissa upp någon i en flaggstång. Jag är inte en sådan person.

Är det dubbelmoral att på sociala medier skriva på det här sättet och i SD-kuriren skriva om att det rör sig om mordhot?

– Nej det tycker jag inte. Har man spelat den låten så har man sagt att den här låten är okej och då kan jag naturligtvis raljera kring det, säger Hedarv.

Även Nina Kain, menar att tråden är skriven med "glimten i ögat".

Ämnen i artikeln