Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det här är Nationell framtid

  • Nationell Framtid bildades som en facebookgrupp den 14 april av Dennis Ljung. Han har på sociala medier delat stora mängder material från nazistiska Svenska motståndsrörelsen och har hyllat tredje riket.
  • En granskning som tidskriften Expo (3/2015) gjort visar att kärnan med ledande aktiva fanns i en sluten Facebookgrupp med 14 medlemmar. I den ingick Lars Nilsson.
  • I gruppen har tio av de 14 aktivisterna en känd koppling till nazism. Fem av dessa som aktiva i rasideologiska grupper och fem som nazistsympatisörer och vit makt-konsumenter. Elva av de 14 är dömda för brott.
  • Namnet Nationell Framtid användes 2002 av en utbrytargrupp från Nationalsocialistisk front i Klippan.

I kölvattnet av nedläggningen av nazistiska Svenskarnas parti har en ny nazistiskorganisation tagit form. Gruppen bildades först på Facebook. I juni hade de ett "uppstartsmöte" i Skåne och i samband med detta delade de ut flygblad i Helsingborg.

Sedan dess har organisationen fortsatt med aktiviteter. Gruppen fanns representerad under en högerextrem aktion i augusti utanför IKEA Västerås efter ett uppmärksammat dubbelmord.

I organisationen figurerar den lokala SD-politikern Lars Nilsson som sitter som nämndeman i Helsingborgs tingsrätt och är ersättare i stadsbyggnadsnämnden. Lars Nilsson dyker återkommande upp på Facebook i sammanhang där Nationell Framtids aktiviteter diskuteras. Han var från ett tidigt stadium med i organisationens slutna Facebookgrupp.

Lars Nilsson gick ur Facebookgruppen när organisationen i juli bestämt sig för att göra den "öppen" för allmänheten. Han skrev då att han inte längre kunde vara med i den på grund av sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna.

"Jag kan inte vara med för jag är medlem i SD och har olika uppdrag i partiet.", skrev Lars Nilsson.

I samband med att Facebookgruppen öppnades upp bildades en till sluten Facebookgrupp som enligt gruppens administratör bildats endast för de betalande medlemmarna. I gruppen ingår även Tobias Neuhold som planerar en "anti-våldsmanifestion" i Eskilstuna på lördag. Expo Idag avslöjade på onsdagen att Neuhold har ett förflutet i nazistiska Svenskarnas parti, uppmanar till våld mot meningsmotståndare på sociala medier och är dömd för våldsbrott.

Lars Nilsson har aktivt visat stöd för Nationell Framtid i Facebookgrupperna. Han har bland annat "gilla"-markerat uppmaningar om att delta på Nationell Framtids uppstartsmöte i juni. Själv beklagade han sig över att han inte kan närvara på mötet.

"Kommer inte. Är påväg söderut", skrev han i tråden.

Personen som kallade till uppstartsmötet svarade Lars Nilsson i samma tråd:

"Det kommer fler tåg.."

Lars Nilsson "gilla"-markerade även när en aktivist i Nationell Framtid föreslog en aktivitet om "soppkök" för svenska uteliggare med motiveringen att "någon måste ta kampen för våra svenska uteliggare när regeringen prioriterar zigenare i stället!".

Han har även "gillat" en bild på en ledande aktivist som beställt hem organisationens klistermärken och propaganda.

Dessutom "gillar" Lars Nilsson organisationens symbol och propagandabilder som organisationen sprider, bland annat en med texten: "Helsingborg kommun stängde hemlösas hus och hyrde en camping till zigenare".

När Expo Idag når Lars Nilsson vill han inte ge några kommentarer till sitt engagemang i Nationell Framtid.